Vozobule: Kultura v Plzni po roce 2015? Vedení města tápe

12. 8. 2015

Minulý týden společnost Plzeň 2015 představila výsledky projektu Plzeň – Evropské hlavní město kultury 2015 za první pololetí a zároveň prezentovala hlavní programové body na pololetí druhé. Je jistě potěšující, že projekt zcela evidentně přivádí do Plzně více zahraničních turistů než v minulých letech, což je ve městě vidět prakticky na každém kroku. Škoda, že se nedaří více přilákat i vnitrostátní návštěvníky. Pozitivem jsou jistě i kladné ohlasy projektu zejména v zahraničním tisku.

Co je však alarmující, je neexistence jasné představy udržitelnosti projektu po roce 2015. Dnes ani nevíme, kolik kulturních akcí a projektů zůstane v Plzni natrvalo, jak budou tyto aktivity případně financovány apod. Úspěšnost projektu Plzeň - Evropské hlavní město kultury 2015 bude totiž potřeba hodnotit nejen na základě statistických dat a evaluačních zpráv, ale i reálným stavem kultury a kulturní nabídky ve městě v následujících letech. Je tak neuvěřitelné, že v tomto směru nebyl připravený jakýkoli ucelený materiál a neproběhla žádná strategická debata. A to máme srpen 2015.

Tento stav je tak zejména odrazem kvality fungování vedení města Plzně, které tuto strategii mělo již dávno představit. Radniční koalice na to měla spoustu času, avšak každým dnem je čím dál tím jasnější, že v této záležitosti neuvěřitelně tápe. A nejen v této.

Michal Vozobule, předseda Zastupitelského klubu TOP 09 města Plzně

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme