V Kašperských Horách se diskutovalo o Národním parku Šumava

29. 5. 2011

Regionální organizace TOP 09 Klatovsko a Domažlicko uspořádala v sobotu 28. května 2011 v kinosále v Kašperských Horách konferenci o Národním parku Šumava. Tématem konference byla Ochrana přírody v Národním parku Šumava jako celospolečenský zájem a dopady omezujících podmínek na hospodářský majetek. Jejím cílem pak především bylo hledání zdravého kompromisu mezi ochranou přírody a hospodařením na majetcích.

Debatu o Národním parku Šumava společně organizovali místopředseda krajské organizace TOP 09 Plzeňského kraje Martin Kříž a místopředseda výboru regionální organizace TOP 09 Klatovsko a Domažlicko Petr Turek. Jako hosté se kromě zástupců obcí a odborné veřejnosti zúčastnili také ředitel Národního parku Šumava Jan Stráský, starostka Kašperských Hor Alena Balounová, poslanci PS PČR za TOP 09 Plzeňského kraje Jaroslav Lobkowicz a Michal Janek a zástupci krajské a regionální organizace TOP 09 Plzeňského kraje.

Problematika Národního parku Šumava přilákala do kinosálu v Kašperských horách na sedm desítek občanů. Na programu konference byly nejprve odborné příspěvky o Národním parku Šumava. Týkaly se historického vývoje hospodářského a přírodního lesa, ochrany přírody a legislativy či problematiky výskytu vzácných druhů živočišné a rostlinné říše. Poté následovala moderovaná diskuse a dotazy veřejnosti.

Chtěli jsme tímto způsobem vyvolat diskusi o tom, jak dál s ochranou přírody v Národním parku Šumava. Pohledů na tuto problematiku je celá řady a mnohé z nich na konferenci také zazněly. Se všemi nemůžeme souhlasit, protože TOP 09 upřednostňuje zachování šumavské přírody pro budoucí generace před současnými hospodářskými zisky. Zároveň si však uvědomujeme, že Šumava byla a je osídlena lidmi, kteří formovali částečně její podobu“, uvedl místopředseda krajského výboru TOP 09 a předseda regionální organizace TOP 09 Klatovsko a Domažlicko Martin Kříž.

Konferenci vnímáme jako otevření problematiky Šumavy přímo na Šumavě, kde ji chceme řešit společně s lidmi, kteří zde žijí. To považujeme za důležité,“ doplnil místopředseda regionální organizace TOP 09 Klatovsko a Domažlicko Petr Turek.

Kašperské Hory, 28. 5. 2011

Galerie
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme