Transparency International: Nejprůhlednější jsou Topkaři

21. 9. 2016

V Plzeňském kraji získal nejlepší hodnocení ze všech kandidátů do Senátu kandidát TOP 09 Jiří Dort. TOP 09 je zároveň nejtransparentnější parlamentní stranou v Plzeňském kraji.

Na základě hodnocení Transparency International (TI) se TOP 09 v Plzeňském kraji umístila na prvním místě v žebříčku transparentnosti mezi parlamentními stranami. Nejlépe mezi všemi kandidáty se umístil také náš kandidát TOP 09 do Senátu doc. MUDr. Jiří Dort, Ph.D.

Plzeňská TOP 09 obdržela od Transparency International nejlepší hodnocení například v plánovaném financování kampaně, volebním týmu a dobrovolnících nebo v transparentním financování v rámci strany.

Transparency International ČR ( se v průzkumu inspirovala zahraničními modely a vytvořila kritéria dobré praxe ve zveřejňování informací a otevřenosti kampaní, které jdou daleko nad zákonné povinnosti. Jde o standardní údaje, jež jsou ve vyspělých zemích běžně zveřejňovány. TI hodnotí jednotlivé kandidáty podle toho, do jaké míry daná kritéria v praxi naplňují.
Financování volební kampaně bývá klasicky z jedním témat jejího průběhu. I v tento rok Transparency International ČR vyhodnotila transparentnost volebních kampaní na základě Kritérií dobré praxe.

Strany byly hodnoceny jako žáci ve škole.
TI hodnotila transparentnost kampaní kandidátů na základě osmi předem stanovených kritérií. Za zdroj informací slouží jak webové prezentace kandidátů, jejich oficiální profily na sociálních sítích a relevantní prohlášení v celostátních médiích, tak zejména odpovědi na soubor otázek shrnutých do Kritérií dobré praxe. Na základě těchto údajů pak byly kandidáti a jednotlivé strany ohodnoceni na stupnici 1 (nejlepší) až 5 (nejhorší). Výsledek tohoto monitoringu se zveřejňuje vždy na konci září, aby se voliči mohli své volební rozhodnutí případně přehodnotit.

TOP 09 se s výsledkem 1,4 umístila jako první mezi parlamentními stranami. První místo patří České pirátské straně s výsledkem 1,1. Plzeňská TOP 09 obdržela nejlepší hodnocení například ve plánovaném financování kampaně, volebním týmu a dobrovolnících nebo v transparentním financování v rámci strany.

Zde naleznete podrobné výsledky hodnocení.

Eva Šafránková, krajská manažerka TOP 09

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme