Tradiční pouť na Bartoloměji u Běšin za účasti TOP 09

26. 8. 2010

Sedmý ročník pouťového setkání se uskutečnil v neděli 22. srpna u zříceniny kostela sv. Bartoloměje u Běšin na Klatovsku i za účasti zástupců TOP 09 – poslanců Parlamentu ČR MUDr. Michala Janeka a Ing. Jaroslava Lobkowicze, dále kandidáta na senátora TOP 09 za volební obvod Plzeň-jih a starosty Spáleného Poříčí Ing. Pavla Čížka a předsedy Regionální organizace TOP 09 Klatovsko a Domažlicko a lídra kandidátky pro komunální volby v Klatovech Bc. Martina Kříže.

Tradice bartolomějských poutí nad obcí Běšiny byla obnovena v roce 2004 a od té doby se každý rok u zříceniny kostela koná pod širým nebem mše svatá. Vždy nejbližší neděli po svátku sv. Bartoloměje. Akci pořádají společně obec Běšiny, římskokatolická farnost Klatovy a zdejší sbor dobrovolných hasičů. Na bartolomějskou pouť tradičně zavítá kolem tisícovky poutníků, mezi kterými jsou pravidelně i věřící z několika německých obcí. Setkání na Bartoloměji tradičně začalo ve 13 hodin průvodem od kostela v Běšinech. Pak následovala česko-německy složená mše. Na programu akce byly dále hudební vystoupení a představení šermířů.

"Velmi rád jsem se s rodinou zúčastnil pouti a mše u sv. Bartoloměje. Mše v přírodě a navíc v místě s neopakovatelnou atmosférou je vždy příležitostí k zamyšlení nad sebou a nad podstatnými hodnotami života. V této pouti je navíc velmi přítomen faktor česko – německého smíření. Dlouho si vážím práce pana starosty Vlčka, který udělal velký kus práce v obnově Běšinska a velmi přispěl k česko – bavorské spolupráci," uvedl Ing. Pavel Čížek.

"Vážím si tradic a jejich obnovování. Zvláště v dnešní době je důležité, aby lidé nacházeli k sobě cestu a připomínali si odkaz předků. Podobné akce stojí za to podporovat," zdůraznil MUDr. Michal Janek.

Kostel sv. Bartoloměje je ve zříceninách už od konce 18. století. Běšinští se do úprav jeho zříceniny pustili v roce 2007. V této činnosti jim pomáhali i členové Klubu přátel Klatovska z nedalekých Klatov, které vede Bc. Martin Kříž. "Chtěli jsme dát zřícenině nový duchovní smysl, a proto jsme zde před třemi lety instalovali také mohutný tři metry vysoký dřevěný kříž. Na ten jsme sehnali finanční prostředky od sponzorů. Kříž je symbolem usmíření mezi národy. Zdá se, že se nám tento záměr vydařil. Poutníků, kteří se pouťového setkání účastní z obou stran hranice je rok od roku více," doplnil Kříž.

V Plzni dne 26.8.2010

Galerie
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme