TOP 09:Opoziční audit už je kompletní

12. 3. 2015

TOP 09 se ve svém Opozičním auditu zaměřila na agendu ministrů zahraničních věcí, vnitra, obrany a ministryně práce a sociálních věcí, a také ministra pro lidská práva, rovné příležitosti.

Zmatený ministr   

OPOZIČNÍ AUDIT AGENDY MINISTRA ZAHRANIČÍ

Zahraniční politika České republiky se odklání od politiky předchozích vlád, které kladly důraz na obranu lidských práv. Rozdílná stanoviska vlády a prezidenta ji pro naše spojence dělají nečitelnou.

Reálné kroky, sebestředné selhání

  • Vláda ve své reakci na ruskou agresi vůči Ukrajině selhala. Ministr zahraničních věcí, předseda vlády i ministr obrany zastávali rozdílné postoje. V obavě o tzv. ekonomický růst se navíc vláda vymezovala vůči sankcím schváleným všemi členy EU a žádala o výjimky.
  • Česká zahraniční politika zanedbávala bilaterální diplomacii s většinou evropských států. Ministr nepodporoval aktivity se státy Visegrádské čtyřky, ani rozvoj česko-polských vztahů. Ministr rovněž nekladl důraz na větší rozvoj vztahů mezi Českou republikou a USA. Z toho plyne také vlažná politika vůči NATO.
  • Česká zahraniční politika nebyla nikdy tak zmatená a pro partnery nesrozumitelná jako nyní. V klíčových tématech nedává jednoznačné odpovědi ani nezastává jednoznačná stanoviska. Není možné rozeznat, kdo ji vytváří, kdo za ni odpovídá a kdo ji reprezentuje.

Nová koncepce zahraniční politiky je ukazatelem bezkoncepčnosti vlády. Vznikl neutrální dokument, který nikomu nevadí.

  • Návrh zahraniční koncepce považuje Rusko za minimálně ekonomického spojence, nikoli za agresora, jak to již správně chápe nová Bezpečnostní strategie ČR. Celkově však koncepci chybí reflexe ukrajinské krize, která by pro Českou republiku znamenala především přehodnocení bezpečnostní a mezinárodně politické situace.

Velikášská personální politika ministra

  • Ministr neúměrně rozšiřuje počet svých zástupců. Zatímco za předchozí vlády měl ministr zahraničí 3 náměstky, současný jich má 9, přičemž počet sekčních šéfů zůstal stejný.

Nestačí hrát ministra

OPOZIČNÍ AUDIT MINISTRA OBRANY

Hlavním nedostatkem ministra je, že ani po roce vládnutí nestihl zaregistrovat, že existují ozbrojené síly. Místo nich ministr řeší prodeje nemovitostí, zbytečného materiálu a nekomunikuje s Generálním štábem.

  • Ministr vnáší chaos do platného kariérního řádu. Do některých klíčových funkcí jmenoval pracovníky bez potřebných schopností a zkušeností, takže rozsáhlý úřednický aparát ministerstva je organizačně neúnosný. Ministr není schopen koncepčně a efektivně řídit státní podniky a instituce, které spadají pod jeho ministerstvo.
  • Armáda je svázána dávno přežitými bezpečnostními dokumenty, ministr přesto neprovádí revizi strategických dokumentů v návaznosti na změnu mezinárodní bezpečnostní situace.
  • Ministr zanedbává všeobecnou vzdělanost vojáků, jejich hodnotové motivace jsou pak spíše personální/zaměstnanecké než ideové. Univerzita obrany nemá dostatečnou podporu k modernizaci vzdělávacích programů, neexistuje strategie a rozpracovaný výhled, který by odpovídal dynamice změny hrozeb.
  • Ministr selhává v pokusu o zatraktivnění vojenské služby. Zcela chybí zákon o aktivních zálohách.
  • Resort obrany nevyužívá evropské a národní legislativy k podpoře domácího obranného průmyslu tak, jak je to běžné v jiných zemích EU a NATO. Na rozdíl od těchto zemí naprosto chybí zapojení odborných schopností českého průmyslu a akademické sféry do tvorby koncepcí, strategií a využití v předakviziční fázi. V důsledku toho je vybavení armády je zastaralé a chybí koncepce podpory resortu.
  • Ministr jen minimálně zapojuje svůj resort do mezinárodních výzkumných a vývojových programů a programů vyzbrojování.
  • Nedostatečná spolupráce s ministrem zahraničí společně s jeho pokusy měnit naši základní politickou a hodnotovou orientaci ohrožují naši bezpečnost. Argumenty ministra obrany ve prospěch posílení obranných schopností vůči konkrétním nositelům hrozeb jsou v rozporu se stanoviskem ministra zahraničí, který odmítá vidět jako nositele militantní hrozby režim Ruské federace.
  • Ministr podporuje netransparentnost při zadávání veřejných zakázek. Pod jeho vedením a jen za loňský rok se rozdělilo 32 procent zakázek za 636 milionů korun zcela bez veřejné soutěže.

mpsv-grafy

Tápající policejní ministr

OPOZIČNÍ AUDIT AGENDY MINISTRA VNITRA

Více peněz nezajistí bezpečnost občanů

  • Stále větší počet policistů. Ten má být všelékem ministra na zvýšení vnitřní bezpečnosti státu. Přitom nedávné tragické události v Uherském Brodě ukázaly, že by se důraz neměl klást na kvantitu, ale především na kvalitu výcviku, výzbroje a výstroje policistů.

Veřejná správa pro občany? Ne, pokud máme špatný služební zákon

  • Kvalitní veřejná správa je zásadním předpokladem pro spokojenost občanů s fungováním státu. Pozitivní změnu ale nemůže přinést špatný služební zákon. Evropská unie po nás požadovala kvalitní legislativu, která bude řešit základní problémy, namísto toho však máme zákon, který nic neřeší. Na úřednických postech ukotvuje ty, kteří byli do svých funkcí politicky dosazeni.

Budoucnost České pošty stále nejasná

  • Ačkoliv ministr vnitra slíbil, že zachová pobočky České pošty i v malých obcích, podle Českého telekomunikačního úřadu se má v dalších letech zrušit cca 1 500 poboček. V roce 2020 tak zbude pouhých 691 poboček a zbývající se mají proměnit na franšízy. Ovšem ani dnes není jasné za jakých podmínek a ministr v problematice stále tápe.

Migrační politika není moje věc

  • Rozsáhlá imigrační krize se nás týká a je zřejmé, že bude mít dříve či později dopady i na Českou republiku. Přesto se ministr vnitra tomuto problému vůbec nevěnoval a ignoroval navíc i klíčové summity evropských ministrů vnitra. Zcela vynechal tři klíčové summity a jeho nezájem o téma ohrožuje obhajobu zásadních českých zájmů na evropské úrovni.

eGovernment - zapomeňte

  • Na tzv. eGovernment - efektivní a moderní cestu komunikace mezi státem a občanem, kterou všechny vyspělé státy zavádějí, vláda nejprve v koaliční smlouvě zcela zapomněla. Pak ji dopsala do vládního prohlášení v pouhé jediné větě. A teprve po roce se vrátila k tomu, co sama zrušila - Radu vlády pro informační společnost. Dosud však nemá strategii k dlouhodobému financování klíčových projektů a médii navíc prostupují zprávy o mocenském souboji mezi ministrem vnitra a financí. Výrazně se zpomalila elektronizace formulářů a v některých případech se stát vrací až k papíru a tužce (např. daň z příjmů fyzických osob pro účastníky 2. pilíře).

Ministryně mistryně rozdávání

OPOZIČNÍ AUDIT MINISTRYNĚ PRÁCE A SOCIÁLNÍCH VĚCÍ

Chaos a nezodpovědnost

  • Ministryně protlačila způsob převedení financování sociálních služeb na kraje. Tento způsob jejich financování patrně neodpovídá pravidlům veřejné podpory. Ohrozila tím fungování mnoha neziskových organizací, a tudíž poskytování sociálních služeb lidem, kteří je potřebují.

Penzijní systém – jízda koalice do neznáma

  • Ministryně prosadila zrušení penzijní reformy, aniž by navrhla jiné řešení. Tímto krokem odpírá odpovědným a pracovitým lidem právo spořit si část odvodů na důchod a nutí je znovu odevzdávat své příjmy do přerozdělovacího systému, ve kterém rovnostářství vítězí nad zásluhovostí. 

To se jí to rozdává, když si na to půjčíme

  • Přestože současná Evropa usiluje o snížení mandatorních (ze zákona povinných) výdajů, naše ministryně dosáhla rekordu. Ještě nikdy v minulosti nebyl objem těchto výdajů tak vysoký jako v rozpočtu na rok 2015. Na mandatorní výdaje letos půjde dokonce 95 procent rozpočtu resortu (506 miliard), což o 9,5 miliardy korun více než loni. Oproti příjmům tak chybí v rozpočtu 43,5 miliard korun, z toho na důchody 38 miliard korun. Vláda se tak stává pouhým fakturantem vlastní populistické legislativy a ztrácí prostor k realizaci svých politických (rozpočtových) priorit.

mpsv-graf(zdroj: MF) 

Lesní školky – dnes zrušíme, zítra obnovíme

  • I když bylo možné zakotvit postavení a podmínky pro lesní školky do projednávané novely zákona, ministryně to odmítla a místo toho podstupuje – zcela zbytečně – nově celý legislativní proces.

Představa vlády o řešení nezaměstnanosti? Represe a horší podmínky pro zaměstnavatele, zejména malé a střední firmy.

  • Ministryně zvýšila minimální mzdu bez dohody s tripartitou. Tímto rozhodnutím zvyšuje nezaměstnanost, v konečném důsledku zhoršuje podmínky zaměstnavatelů.
  • Ministryně prohlubuje systém příspěvků za zdravotně znevýhodněné zaměstnance, a tím podporuje vznik účelových firem, které soutěží o zakázky za každou cenu. Navíc obnovila diskriminaci zdravotně postižených tím, že jim přiznala nižší zaručenou mzdu ve všech stupních – např. v III. stupni klesla mzda až o 1400 korun měsíčně.
  • Systém zaměstnávání se stává komplikovanějším i proto, že každého zaměstnavatele kontroluje 27 státních institucí.

Zbytečný ministr patentů na pravdu

OPOZIČNÍ AUDIT AGENDY MINISTRA PRO LIDSKÁ PRÁVA, ROVNÉ PŘÍLEŽITOSTI A LEGISLATIVU

Těžko hodnotit něco, co vlastně neexistuje.

Legislativa, aneb jak správně zaparkovat

  • Podle plánu legislativních prací vlády měl ministr Dienstbier loni předložit 8 návrhů zákona. Poslanecká sněmovna ale spatřila pouze dva z nich. Většina zůstává v „legislativním parkovišti“.
  • Ministr Dienstbier mimo jiné slíbil předložit novelu zákona o střetu zájmů. Návrh se dostal do mezirezortního připomínkového řízení až koncem února 2015. To vše v době, kdy je současná vláda vinou svého vicepremiéra v takovém střetu zájmu, jaký naše historie nepamatuje.
Přílohy
PDF Zveřejňujeme poslední část Opozičního auditu.pdf (247.4 kB)
Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme