TOP 09 nesouhlasí s populistickým a nepromyšleným utrácením městských peněz

Nejkontroverznějším bodem včerejšího zasedání Zastupitelstva města Plzně bylo projednávání otázky financování rekonstrukce fotbalového stadionu ve Štruncových sadech, které trvalo dvě a půl hodiny.

Klub TOP 09 považuje navrhovanou variantu za špatnou, zejména vzhledem k vysokým nákladům na rekonstrukci. K negativnímu stanovisku nás vedou i další souvislosti. "Přijde nám minimálně zvláštní, že se investice do přestavby stadionu projednává samostatně, nikoliv v kontextu ostatních investic, které město čekají v následujících letech. Např. nákladná rekonstrukce tramvajových tratí, dovybudování kanalizace v některých městských částech, investice spojené s projektem EHMK 2015 či vyhovující dopravní napojení Severního Předměstí. Jak se potom mají zastupitelé rozhodnout, co je a co není důležité?", ptá se Mgr. Michal Vozobule, předseda zastupitelského klubu TOP 09.

Zastupitelům TOP 09 také vadilo, že přípravu projektu provází nesystémové kroky. Dochází k nekoncepčním finančním přesunům v rámci rozpočtu, jsou obcházena výběrová řízení, materiál je nestandardně projednáván ve výborech zastupitelstva, náhle se odstupuje od závazku daného v předešlých letech atletickému klubu atd. "Za tímto postupem evidentně stojí laciná a populistická snaha zalíbit se části plzeňských občanů, aby mohli sledovat případná fotbalová utkání podléhajícím parametrům UEFA na domácím stadionu již letos na konci léta. Takovýmto způsobem by se však zodpovědný hospodář spravující peníze nás všech chovat neměl", dodává předseda Kontrolního výboru Mgr. Ondřej Ženíšek.

Snahou zastupitelů TOP 09 bylo prosadit co nejlacinější variantu, v rámci které by došlo pouze k nejnutnějším změnám, abychom vyhověli požadavkům UEFA a projektu "Stadiony 2012". Ta ale bohužel kvůli hlasům vládnoucí koalice neprošla. "Rozhodně budeme i nadále požadovat, aby se profesionální klub FC Viktoria Plzeň, který bude monofunkční stadion v centru Plzně využívat, mnohem aktivněji než doposud finančně podílel na jeho provozování a údržbě," konstatuje na závěr Bc. Petr Suchý, místopředseda zastupitelského klubu TOP 09.

Klub zastupitelů TOP 09

V Plzni dne 28.1.2011

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme