TOP 09 je znepokojena zdražením jízdného v MHD

18. 8. 2011

Zastupitelský klub TOP 09 je znepokojen připravovanými změnami v cenách hromadné dopravy v Plzni. „Argumenty pro takový krok by měly být silnější než ty, které jsou uváděny koalicí ČSSD a ODS. To, že se nezdražovalo 7 let a máme nejlevnější hromadnou dopravu ze všech srovnatelných měst, nemůže být v podstatě jediným podkladem pro takový krok“, uvádí zastupitel za TOP 09 Petr Suchý a dodává: „Očekávali jsme, že sociální demokracie, která má v současné koalici dopravní podnik na starosti, bude trvat na důkladném auditu společnosti, navrhne opatření, která povedou k zastavení každoročního nárůstu příspěvku města do dopravních podniků, a až následně přistoupí k případnému zdražení hromadné dopravy, bude-li nutné.

Město v letošním roce dotuje PMDP ze svého rozpočtu částkou 744 miliónů korun, s investicemi do údržby a obnovy infrastruktury, například opravou kolejových tratí, se tato částka dostane přes 900 milionů korun jen v tomto roce. Jde tedy téměř o 20 procent městského rozpočtu. Zajímavá je i změna v kategoriích občanů, kteří mají nárok na bezplatnou přepravu. „Zaráží nás, že za cenu zisku několika tisíc korun souhlasila konzervativní ODS se zpoplatněním dopravy pro politické vězně nebo držitele zlaté Jánského plakety. Myslíme si, že se jedná o projev hrubé neúcty k lidem, kteří strávili roky ve vězení pro svoje politické přesvědčení, či těm, kteří pravidelně bezplatně dávají svoji krev pro potřeby ostatních“, uvádí předseda zastupitelského klubu TOP 09 Michal Vozobule.

Ještě překvapivější krok připravila sociální demokracie pro občany Plzně, kteří dosáhli důchodového věku. „Ke zrušení bezplatné přepravy pro důchodce nad 70 let se během let neodhodlala ani pravicová ODS, proto je úsměvné, že tento krok přináší plzeňská ČSSD“, pozastavuje se nad chystaným krokem Petr Suchý.

Předseda Kontrolního výboru Zastupitelstva města Plzně Ondřej Ženíšek vyslovuje údiv i nad tím, že koalice tento krok, který se dotkne nejen všech občanů města Plzně, ale i širokého okolí, nekonzultovala s opozicí: „Pro mě je nepochopitelné, že vládnoucí koalice tento krok vůbec nekonzultovala s opozicí. Jsme svědky neustálého ujišťování, že názor opozice je pro ODS a ČSSD důležitý, ale o formě a výši zdražení hromadné dopravy se dozvídáme z médií. To je u takového podstatného kroku naprosto neuvěřitelné.

Zastupitelský klub TOP 09
Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme