TOP 09 je znepokojena pasivitou plzeňské vládnoucí koalice ve věci chystaných změn Zákona o rozpočtovém určení daní

30. 3. 2011

TOP 09, znepokojena pasivitou vládnoucí koalice ve věci chystaných změn Zákona o rozpočtovém určení daní (RUD), využila možnosti vnitrostranické diskuse s ministrem financí Miroslavem Kalouskem a zmapovala reálné možnosti dopadů do rozpočtu města Plzně.

"Tak jak jsme již na půdě zastupitelstva opakovaně upozorňovali, dopady do městského rozpočtu v příštích letech dosáhnou řádu stovek milionů korun. Podhodnocování této částky a opakované protesty ze strany vládnoucí koalice ji nezbavují zodpovědnosti za překotné zahajování mohutných investičních akcí. Každý správný hospodář by nejprve posečkal na přesné vyčíslení dopadů změny zákona a teprve poté zahajoval investiční akce, které se limitně blíží možnostem současného městského rozpočtu. Jakýkoliv výpadek příjmů tak může mít zásadní dopady. Není tedy na místě vinit ministra financí, který změnu avizuje již více než půl roku, ale je třeba se sebekriticky podívat na vlastní investiční ambice a překotnou snahu zahájit většinu akcí v prvním půlroce vlády" požaduje sebereflexi vládnoucí koalice zastupitel za TOP 09, a člen finančního výboru ZMP Tomáš Jílek.

Konzultace s ministrem financí vedl krajský předseda Marek Ženíšek. "Pan ministr mně sdělil, že změny v RUD avizoval v dostatečném předstihu na to, aby se vedení města mohlo připravit a zachovat jako odpovědný hospodář. Není jeho chybou, že se tak nestalo a plzeňský primátor se stylizuje do role vůdce "poškozených" měst. Nerovnováhu v zákoně je třeba odstranit a to je primárním cílem chystané novely," zpochybňuje Marek Ženíšek nedávné útoky na motivaci ministra financí. "S panem ministrem jsem probral možnosti kompenzací chystaných změn RUD. Lze očekávat, že ministr vyslyší volání z Plzně a v prvních letech budou dopady zmírněny, samozřejmě v klesajícím objemu. Důležitý ovšem bude signál z Plzně, tedy do jaké míry vyslyší radnice volání po odpovědnějším přístupu zejména k investicím. Pokud budoucí investiční závazky, např. z rozpracovaných staveb budou nad možnosti městského rozpočtu, nelze očekávat, že budou kompenzovány z rozpočtu státního," dodává Marek Ženíšek. Předseda zastupitelského klubu TOP 09 Michal Vozobule doplňuje: "Rádi vyslyšíme opakované volání pana primátora po kooperaci směrem k ministrovi financí. Musí to ale být volání, které bude podloženo reálnou kooperací v oblasti přípravy rozpočtu a investičních plánů. Ve věcech tak zásadních by koalice měla počítat i s nejsilnější opoziční stranou a to nejen v případě nutnosti intervence u ministra."

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme