Stanovisko zastupitelského klubu TOP 09 k programovému prohlášení Rady města Plzně

25. 2. 2011

Jsme zklamaní z předkládaného programového prohlášení vládnoucí koalice, a to minimálně ze dvou zásadních důvodů.

Prvním z nich je forma prohlášení, které je spíše volebním programem, než programovým prohlášením výkonného orgánu města Plzně. Formulace v něm jsou velmi často povrchní a obecné, koalice nedefinuje žádné své jasné priority a cíle. Úplně chybí časový harmonogram, termíny splnění cílů a alespoň rámcová představa financování mnohdy ambiciózních projektů.

Druhým důvodem našeho zklamání je i obsah. Vyjma již zmíněné přílišné obecnosti textu a absence priorit Rady, nás zaráží i několik z mlhy obecnosti vystupujících konkrétních kroků. Např. v oblasti hospodaření města je deklarováno, že Rada bude pokračovat v trendech hospodaření města a jeho obvodů založených na vyrovnaných rozpočtech při postupném snižování provozních nákladů. V rozporu s tím je překotné čerpání uvěrového rámce EIB na stavby jako je nové divadlo nebo fotbalový stadion vzhledem k tomu, že tento rámec byl původně vyjednán na obnovu infrastruktury. Máme obavy, že se plán nezadlužit město více než bylo v roce 2010, nepodaří naplnit. Místo aby se koalice snažila řešit palčivé problémy jako jsou chybějící kanalizace nebo urychlení řešení městského okruhu, staví nové stadiony a drahá divadla.

Rada města Plzně si bohužel v tomto textu vůbec neuvědomuje, že více betonu neznamená automaticky spokojenější občanský život v Plzni.

Na programovém prohlášení lze také najít i některá pozitiva jako např. deklaraci zprůhlednění celé procedury zadávání veřejných zakázek města včetně údajů o jejím konečném naplnění, a to veřejnou kontrolou na internetu, nebo razantnější postup vedoucí k omezení výherních automatů. TOP 09 má připraveny efektivní nástroje v těchto oblastech, proto budeme koalici bedlivě sledovat, jak konkrétně naplňuje obecné kroky, které nastínila do svého programu, a bude se snažit přicházet s vlastními návrhy efektivního řešení, které máme připraveny. To platí samozřejmě i o dalších oblastech.

Zastupitelský klub TOP 09 ZMP
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme