Rudá záře nad Plzní?

18. 10. 2012

Skončily krajské volby. Děkuji všem voličům TOP 09 a Starostů pro Plzeňský kraj, že se nezalekli reforem a svou volbou vyjádřili, že je oslovil náš program, který znamená změnu pro Plzeňský kraj. Zároveň ale prosím voliče o názor jak dále za situace, kdy ČSSD jako strana, která si může vybírat, řekla, že zahájí jednání až po senátních volbách. Co mají společného senátní volby s krajskými? Domnívám se, že nic. Senát je celostátní úroveň, kraj úroveň komunální, regionální. Důvodem, proč jednání nezačala, je pravděpodobně to, že není o čem jednat. ČSSD je domluvena s KSČM na další spolupráci v otevřené či skryté koalici a ostatní jednání bude jen předstírat.

Co to znamená? Spolupráce s KSČM bude jistě odůvodněna zaklínadlem programové blízkosti. V ideologické rovině blízkost nevidím – slovo komunistická s významem „společného“ vlastnictví se příliš nesnáší se slovem demokratická v názvu ČSSD.

Na krajské úrovni můžeme hledat vliv KSČM na spolupráci s ČSSD dle minulých let v tomto: „Nemluvte nám do našeho vládnutí.“ I když byla KSČM ve skryté koalici, měla uvolněného předsedu kontrolního výboru a velké zastoupení v ostatních výborech a komisích.

V konkrétní práci kraje vliv KSČM znamená ano více sociálním ústavům a ne širokému poskytování terénních služeb potřebným, ne pěstounské péči, ale ano umisťování dětí do dětských domovů. Ve zdravotnictví – aby se udržela všechna oddělení v nemocnicích – nejlépe snad bude nezveřejňovat kvalitu péče v nich a pokud možno omezit pacientům volbu nemocnice. Ve školství nasměrovat co nejvíce dětí na učňáky. A v kultuře raději dělat minimum a zaměřit se na propagaci vedení kraje. Čili způsoby práce 2. poloviny minulého století.

Co s tím, když vyžadujeme šetření v administrativě a veřejné projednávání všech koncepcí kraje? V konkrétní práci kraje usilujeme o podporu terénní sociální péče a neziskovek, aby lidé mohli být co nejdéle v domácím prostředí, chceme co nejdříve umisťovat opuštěné děti do rodin. A ve zdravotnictví chceme co nejpružněji reagovat na zájem pacientů, podpořit oddělení s vysokou úrovní a tam, kde bude zájem menší, omezit akutní lůžka a nahradit je lůžky pro dlouhodobě nemocné. V kultuře cítíme nutnost spolupráce krajských institucí s krajskými školami, zdůrazňujeme potřebu zaznamenání vyprávění pamětníků z celého kraje a tak bych mohl pokračovat dál a dál.

Máme se po zahnání do opozice účastnit na práci výborů a komisí s převahou komunistů, když nebudeme moci změnit téměř nic? Nebo máme být naprosto tvrdou mediální opozicí, která bude nepřetržitě zveřejňovat nehospodárnost? Můžeme začít: Kraj stěhuje nově zřízenou krajskou správu silnic do pronajaté budovy a na dohled od ní bude prodávat pod cenou - za 20mil. Kč – moderně zrekonstruované objekty správy silnic ve Starém Plzenci. Kraj poptává pro svou správu silnic právní služby za 4 mil. Kč a počítačový program na opravy silnic za 3 mil. Kč, nová auta za 4 mil. Kč…a to jsem jen u jedné krajské organizace.

 Naši příznivci, poraďte nám a doufejme, že ČSSD nebude myslet jen na posty a ideologii, ale i na to, jak co nejlépe zajistit služby obyvatelům kraje na úrovni tohoto a ne minulého století.

Pavel Čížek
krajský zastupitel a starosta Spáleného Poříčí

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme