Prohlášení zastupitelského klubu TOP 09 k situaci kolem výběrového řízení na ředitele Divadla Josefa Kajetána Tyla v Plzni

13. 5. 2011

Vnímáme poměrně napjatou atmosféru kolem rozhodnutí Rady města Plzně v otázce výběrového řízení na ředitele DJKT. Zastupitelům TOP 09 však není zcela jasné, z čeho celá kauza pramení. Byli bychom velmi překvapeni, kdyby RMP rozhodla jinak, než jí doporučuje její vlastní výběrová komise, která byla složena z respektovaných odborníků z různých oborů divadelního prostředí a za jejíž kompetentnost se opakovaně zaručil primátor města i jeho náměstkyně odpovědná za kulturu.

Považujeme posunutí celé debaty do personální, částečně i osobní roviny za nešťastné. TOP 09 se nebude podílet na zpochybňování osobních ani odborných kvalit členů výběrové komise, jejíž součástí byl např. i ředitel Národního divadla, ani jednotlivých kandidátů.

Stanovisko výběrové komise považujeme za promyšlené a navržené v kontextu evropského kulturního dění. Právě evropský rozměr tohoto rozhodnutí je potřeba zdůraznit v momentě, kdy Plzeň získává titul Evropské hlavní město kultury 2015. Plzeňská TOP 09 v tomto ohledu vítá a podporuje jakoukoli věcnou a odbornou debatu týkající se kultury v našem městě a její budoucnosti.

Mgr. Michal Vozobule
předseda klubu TOP 09 v ZMP
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme