Přeštice investují do bydlení i plaveckého areálu

20. 1. 2021

Karel Naxera stojí v čele Přeštic od roku 2014. Deník s ním hovořil nejen o koronavirové krizi, ale také o plánovaných investičních akcích a problémech města.


* Jaké investice letos chystáte?
Jedním z nejnákladnějších projektů je rekonstrukce městské budovy Modrého domu za více než 66 milionů korun. Do jara 2022 tu vznikne 32 nových malometrážních bytů. Podstatná část finančních prostředků bude čerpána ze státních a evropských dotací. V plánu je rovněž oprava budovy Střediska volného času Slunečnice Přeštice, odhad nákladů je kolem 12 mil. Kč. Připravujeme výstavbu parkoviště mezi ulicemi Na Chmelnicích a Na Borech, máme už hotový projekt pro stavební povolení. Chceme také vodojem u Žerovic, jehož kapacita dosahuje v letních měsících svých limitů. Kvůli vybudování vodovodu i do Skočic a Žerovic jsme se tedy rozhodli, že jeho objem navýšíme o polovinu, na celkových 1200 metrů krychlových. Stavba za necelých osm milionů byla již zahájena a bude dokončena v první polovině tohoto roku. 

* V Přešticích se mnoho let hovoří o výstavbě plaveckého areálu…

Ano, do rozpočtu na rok 2021 jsme zařadili i částku na pokračování tvorby projektové dokumentace. Výstavba bazénu je záležitostí několika desetiletí. Existují studie a modely plaveckého areálu s krytým bazénem již ze 70. let. Město mělo k jeho vybudování v minulosti mnohokrát blízko, ale vždycky to z nějakého důvodu selhalo.


* Dokdy by měl být plavecký areál hotový?
Troufám si říci, že do pěti let určitě. Dokážu si však představit, že by mohl být hotový i dříve.

* Jak život v Přešticích zasáhl koronavirus?

Pandemie stejně jako jinde zcela zdecimovala kulturu a zábavu. Všechny podniky od restaurací po bary, kluby a sportoviště jsou zavřené. Mnoho z živnostníků a firmiček, které podnikají v městských prostorách, nás žádalo o poskytnutí slevy na nájemném, aby situaci přežili. Stát totiž zdaleka nepomáhá tak, jak by si živnostníci přáli, a určitě méně než v sousedních zemích. Je to smutná doba.


* Co Přeštice v současné době nejvíce trápí?
Čím dál tím více nás trápí intenzita dopravy na komunikaci I/27, která prochází přes střed města. Upínáme se k zahájení stavby obchvatu, který by měl navázat na přeložku Šlovice–Přeštice. Spolupracujeme s Ředitelstvím silnic a dálnic a pomáháme s výkupy pozemků. Město už své pozemky, které pod obchvatem budou, prodalo. Nyní se soustřeďujeme na pozemky, na kterých hospodaří zemědělci. Mají zájem o směny polí, a my jim proto nabízíme městské pozemky podobné kvality a v podobné lokalitě, což je záležitost, která je zemědělci vítána.


* Nebojíte se po dostavění obchvatu přílišného zklidnění města?
Určitě se neobávám, protože věřím nejen vedení města, ale také podnikatelské sféře. Společně dokážeme vytvořit takové podmínky, které do Přeštic lidi přivedou, ať už na nákupy nebo na využití jiných služeb, které se snažíme podporovat.


* Jakou podporu máte na mysli?
Přeštice asi jako historicky třetí město v republice vlastní pivovar. Spoluinvestujeme a podporujeme tělovýchovnou jednotu, která získá další hřiště s umělou trávou. Je zde stadion, kde se konají mezinárodní zápasy juniorských kategorií. To všechno jsou věci, které zvedají a rozšiřují nabídku služeb a zvyšují přitažlivost města. Dalším lákadlem by mohl být již zmiňovaný bazén nebo plán vytvoření nových stavebních parcel.


PREŠTICE
P Přeštice jsou největším městem na jižním Plzeňsku P Rozloha: 25,39 km2 P Počet obyvatel: 7114 P Turistické zajímavosti: kostel Nanebevzetí Panny Marie, kostel svatého Ambrože na Vícově, rodný dům Josefa Hlávky P Významní rodáci: Jakub Jan Ryba, Josef Hlávka, Jaroslav Preiss, Jaroslav Bradáč

BARBORA HÁJKOVÁ

20.01.2021      Týdeník Klatovska ~ Strana  4 ~ BARBORA HÁJKOVÁ ~ Rubrika: Dobré místo pro život ~ Vytištěno: 2 600 ~ Infotype: Nepojmenováno ~ Datum importu: 20.01.2021 00:01 ~ Čtenost: 11 440 ~ Země: Česko ~ AVE: 13 437,20 Kč ~ GRP: 0,13

Štítky
Osobnosti: Karel Naxera
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme