Přeštice chystají několik investičních akcí

16. 1. 2019

Města na Plzeňsku opraví letos silnice, staví byty i kulturní dům

Nýřany začnou stavět přestupní uzel, Plasy dokončují lékařský dům.

Několik zásadních investic plánují na letošek Nýřany. Na prvním místě stojí zahájení výstavby přestupního uzlu, který bude spojovat vlakové a autobusové nádraží. „Město do projektu investuje 17,7 milionu korun. Počítáme s dotací z Plzeňského kraje, díky které může tento projekt vůbec vzniknout,“ sdělila místostarostka Nýřan Pavlína Caisová. Projekt ušetří cestujícím přecházení rušné hlavní silnice a usnadní parkování. „Dále budeme investovat 11 milionů korun do místních komunikací, z toho sedm milionů půjde na opravu vozovky a chodníků na hlavní komunikaci, jíž je ulice Antonína Uxy,“ dodala Caisová.

            V rámci zlepšování životního prostředí město dále přispěje třemi miliony korun na zajištění efektivního provozu čističky odpadních vod ve spolupráci s Vejprnicemi a Tlučnou. Město také koupilo bývalou ubytovnu na náměstí a předělává jí na bytové a nebytové prostory.

            Plasy budou letos investovat do dokončení rekonstrukce lékařského domu, aby mohl co nejlépe sloužit veřejnosti. Sdělil to starosta města Zdeněk Hanzlíček.

Tato investice je stěžejní, jelikož severní Plzeňsko je jediný okres v republice, kde podobné zdravotní zařízení chybí. „Do konce ledna by měla být dokončená přestavba multifinkčního kulturního domu na místě bývalého kina,“ sdělil dále starosta. Přeštice čeká největší investice do veřejného osvětlení. Podle starosty Karla Naxery je to však investice vynucená, protože přijdou o sloupy veřejného osvětlení od ČEZu. Dalším významným projektem je dokončení opravy tzv. Modrého domu. V budově bývalého ředitelství Prefy, jednoho z největších podniků v regionu, vznikají bytové a nebytové prostory. „V řádech několika milionů korun je v plánu také investice do veřejné infrastruktury, konkrétně do budování páteřních vodovodních řadů,“ dodal Naxera.

    KRISTÝNA ŽÍTKOVÁ        

5.1.2019    Plzeňský deník    str. 02    Region - zpravodajství

Štítky
Osobnosti: Karel Naxera
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme