Po bitvě každý ministr

27. 9. 2012

Rozhodnutí ministra zdravotnictví o zákazu prodeje nápojů s podílem alkoholu nad 20 procent vyvolalo různorodou kritiku. Přitom vyšetřování ukázalo, že přimíchávání metanolu představovalo téměř teroristický čin, kdy si konkrétní darebáci byli zcela jasně vědomi, že tím mohou zabít spousty lidí. Jen kvůli vlastnímu obohacení.  

Především je třeba zdůraznit, že na ministerstvu zdravotnictví jsme spolu s dalšími kompetentními úřady měli v onen páteční podvečer pouze omezené informace. Nebylo jasné, odkud přesně nápoje s vysokým obsahem metanolu pocházejí, policejní vyšetřování se teprve rozbíhalo. Rozhodnutí ministra si kladlo zásadní cíl – získat čas, který budou policisté potřebovat na vyšetření tragédie, a zabránit tomu, aby další lidé umírali. A to právě před víkendem, kdy se konzumace alkoholických nápojů prudce zvyšuje.  

Média toto rozhodnutí okamžitě nazvala „prohibicí“. Tomu by se ale Američané dvacátých let minulého století spíš zasmáli. O víkendu totiž na mnoha místech republiky proběhlo vinobraní, pivovarům se výrazně zvýšil obrat a dařilo se i likérům s podílem alkoholu pod 20 procent. Kdo si chtěl nahnat kocovinu, mohl si posloužit, jen mu to trvalo o něco déle.

Zaslechl jsem, že zákaz prodeje tvrdého alkoholu je prý „levicové“ opatření, kterým se pan ministr Heger odklání od „pravicového přístupu.“ Nejsem si jist, zda ve chvíli, kdy umírají desítky lidí, lze na rozhodnutí ministra zdravotnictví nahlížet optikou nějaké ideologie. Ostatně, americkou prohibici zavedli spíše pravicoví republikáni a zrušili ji spíše levicoví demokraté. Prohibice v severských státech existovala za vlád různého politického zabarvení.

S odstupem času by se některým mohlo zdát rozhodnutí o zákazu prodeje tvrdého alkoholu jako příliš tvrdé a dramatické. Jak se říká, po bitvě každý generál. Vzhledem k informacím, které ministr zdravotnictví tehdy měl, se ale jednalo o jediné možné rozhodnutí. Lidé si konečně uvědomili, že situace je opravdu vážná, a hlavně - podařilo se zachránit život mnoha dalším.

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme