Pikner: V Plzeňském kraji jsou ohroženy dopravní stavby za téměř 1 miliardu korun

6. 5. 2016

Investoři třech velkých dopravních staveb v Plzeňském kraji budou muset přepracovat tzv. posudky EIA (posuzování vlivů staveb na životní prostředí). Mají totiž staré posudky vzniklé podle zákona z roku 1992, tedy před vstupem Česka do EU.

Konkrétně jedná o silnici I/21 v úseku mezi Novou Hospodou a Kočovem, silnici I/27 mezi Třemošenským rybníkem a Orlíkem a přeložku Staňkov na sinici I/26 v hodnotě dosahující téměř miliardy korun. O tomto problému vláda ví již od roku 2013. Nemohu proto pochopit, proč už tehdy úředníci nezadali dopředu nové studie EIA. Dle mě jde o manažerské selhání ministra dopravy a zcela nekoordinované jednání mezi ministerstvem dopravy a ministerstvem životního prostředí. Nejen že se dopady tohoto amatérského jednání zaplatí ze státního rozpočtu, tedy z peněz každého z nás, ale nečinností vlády je ohroženo také české stavebnictví a doba dostavby klíčových projektů se posunuje o řadu let,“ říká kandidát TOP 09 na hejtmana Plzeňského kraje Richard Pikner.

Nové posuzování dopadu staveb na životní prostředí znamená pro stavby citelné zdržení. Příprava dokumentace vyjde minimálně na rok, další minimálně půlrok si na vypracování posudku vyhrazuje ministerstvo životního prostředí,“ říká předseda TOP 09 v Plzeňském kraji Petr Suchý.

Stejné problémy se dotknou i dopravních staveb silničních i železničních po celé republice v celkové hodnotě až 261 miliard. TOP 09 na krizovou situaci upozorňuje několik měsíců a pokusila o zařazení tohoto bodu na schůzi sněmovny. Tomu ale vládní koalice zabránila, takže zástupci TOP 09 podali návrh na svolání mimořádné schůze.

Eva Šafránková, krajská manažerka TOP 09

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme