Pikner: Na nízké platy lékařů doplatí pacienti

15. 8. 2016

Nemocnice v létě zavírají celá oddělení. Klatovská a Domažlická nemocnice V Plzeňském kraji na celé prázdniny omezují kapacitu interních oddělení o polovinu. V Klatovech i chirurgii.
Důvody jsou provozně technické, personální atd. Hlavním důvodem je nedostatek personálu – především sester – a období dovolených. Čas se využije alespoň k vymalování oddělení a provedení údržby. Je to ale normální? Omezují snad výrobní firmy provoz v klíčových provozech na celé dva měsíce?
Hlavním důvodem je nedostatek zdravotníků. Pracovat ve zdravotnictví již neláká. Práce je to sice zajímavá, společensky ceněná, ale je zde vysoká odpovědnost, rostoucí byrokracie a především nízké mzdy. Tarifní mzda bez přesčasů je u lékaře průměrně asi 32 tisíc korun a u sestry mezi 16 a 20 tisíci. Koho by to lákalo?
Pro srovnání, plat soudce okresního soudu s pouze jednoroční praxí je kolem 64 tisíc korun. Je to také státem placený úředník. Nezbývá, než doufat, že i na zdravotníky konečně dojde, jinak odejdou za lepším do zahraničí. Je mi to líto, ale chápu je. Pacienti si pak musí zvykat, že kvůli malování či jiným technicko-organizačním důvodům se bude omezovat provoz v nemocnicích nejen o prázdninách.
Řešení jsou, ale vyžadují odvahu, a slíbených 10 procent to nevyřeší. Mzdy či platy ve zdravotnictví musí stoupnout mnohem výrazněji.

Richard Pikner
kandidát na hejtmana Plzeňského kraje

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme