Pikner: Jednu dávku už má půl kraje

11. 6. 2021

"I na indickou mutaci, která se šíří velmi rychle, očkování proti covidu po druhé dávce funguje. Kdo se neočkuje, riskuje." To ve středu na Facebooku vzkázal člen výboru pro zdravotnictví a sociální věci Plzeňského kraje a primář Klatovské nemocnice Richard Pikner.

„Aktuálně je vyočkováno celkem 335 855 dávek, druhou dávku a tedy ukončené očkování má 104 977 osob, což je téměř 22 procent obyvatel kraje nad 18 let. Alespoň první dávkou je naočkováno 234 399 lidí, tedy téměř polovina lidí. Rekord v očkování byl 4. června, kdy bylo naočkováno 6 204 dávek,“ uvedla včera mluvčí Plzeňského kraje Eva Mertlová.


Odborníky a politiky Plzeňského kraje ve středu varoval ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek, podle kterého je covidovou situaci třeba sledovat po okresech či obcích. V rozhovoru s ČTK a ČT řekl, že nejhorší je aktuálně situace na Českokrumlovsku, Českobudějovicku, Prachaticku a Klatovsku, kde má epidemie stále růstovou tendenci.
Podle Duška je třeba se zaměřit zejména na okresy Český Krumlov a Klatovy. „Oba dva mají stále vysokou záchytovou nálož, mají prorůstové charakteristiky a mají relativně vysokou pozitivitu testů,“ dodal. Podle něj ale zatím více pacientů nesměřuje do nemocnic.

Přesně 30. dubna bylo v okresu Klatovy zjištěno 68 covid pozitivních za sedm dní na sto tisíc obyvatel, číslo pak 5. května stouplo na 90, následně došlo k postupnému poklesu na 29, což bylo zaznamenáno 31. května. Včera už to bylo 57. 

11.06.2021      Mladá fronta DNES ~ Strana  11 ~ (jis) ~ Rubrika: Kraj Plzeňský 

Štítky
Osobnosti: Richard Pikner
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme