Pikner: Baví mě praxe, výzkum, přednášky i houbaření

29. 8. 2016

Pokud lékař Richard Pikner narazí na nápad, který mu přijde prospěšný a smysluplný, snaží se jej uvést do praxe. A na jeho práci je to znát. Stál například u znovuobnovení laboratoří v klatovské nemocnici, zasadil se o otevření pracoviště kostního metabolismu, je také spoluautorem úspěšného vzdělávacího webu pro studenty medicíny a lékaře. Snaží se také v Plzeňském kraji prosazovat nové postupy léčby a prevence onemocnění osteoporózy a přednáší studentům plzeňské Lékařské fakulty i Západočeské univerzity v Plzni. Není se co divit, že volného času při takovém vytížení moc nemá.

„Dělat je pořád opravdu co. Velkou výhodou pro mě je fakt, že moje práce je pro mě největším koníčkem,“ říká lékař klatovské nemocnice, který jednou za měsíc ordinuje i na plzeňské poliklinice na Borech.

Po studiu medicíny začal pracovat na druhé interní klinice plzeňské fakultní nemocnice. Kromě provozování praxe jej to ale také táhlo k výzkumu. „Zároveň jsem proto dělal v laboratoři pro radioimunoanalýzu profesora Topolčana. Nakonec to byla jedna z hlavních náplní mé činnosti,“ prozrazuje Pikner.

Jeho specializací byly nádorové markery, tedy parametry spojené s nádorovými onemocněními. „Tehdy jsme neustále psali podklady pro nějaké granty či projekty a jezdili jsme na různé semináře a přednášky. Bavilo mě to, ale časová náročnost byla vysoká,“ vzpomíná.

Dojíždění byl problém

Protože nechtěl přijít o klinickou medicínu, udělal si z interny atestaci. Ty má v současné době čtyři ze tří různých oborů. „Od nádorových markerů jsem se začal postupně přesouvat ke kostnímu metabolismu. Tento obor převážil v momentě, kdy jsem v roce 2005 odešel do klatovské nemocnice. Dostal jsem pozici primáře klinické biochemie a zároveň mě oslovili, abych znovuobnovil laboratoř. Byla to velká výzva,“ vypráví lékař, který v tu dobu jezdil i do Plzně. Tam se věnoval kostnímu metabolismu. Přejíždění mezi oběma městy bylo stále náročnější. Oblíbeného oboru se ale vzdát nechtěl. Problém vyřešil po svém. „V roce 2009 se mi podařilo otevřít pracoviště kostního metabolismu i v Klatovech. Důvod byl nejen ten, že jsem už nestíhal dojíždět, ale také to, že řada pacientů z Klatovska tento druh péče potřebovala. Dojet do Plzně z Klatov není zas takový problém, ale třeba z Kašperských Hor nebo Železné Rudy už je to horší. Zvláště pro lidi, kteří byli vážněji nemocní,“ vysvětluje. Pacientů s osteoporózou prý neustále přibývá. „Je to i tím, že naše populace obecně stárne. Nemoc se týká především starších lidí. U žen nebezpečí narůstá tak od pětašedesáti let věku, u mužů je to o něco později. Také se zvyšuje povědomí o této chorobě. Jsme úspěšní v léčbě základních neduhů, jako jsou třeba kardiovaskulární choroby, a tak je prostor i pro řešení jiných nemocí. Mezi ty patří právě řídnutí kostí, které zvyšuje riziko zlomenin,“ informuje.

Díky tomu, že jezdí na stáže do zahraničí a sám přednáší na různých kongresech, mohl některým klatovským pacientům dát k dispozici dva nové léky, které jsou proti nemoci účinné. „Společně se Společností pro metabolická onemocnění skeletu, jejímž jsem členem, se také snažím prosazovat program prevence, s nímž přišli Britové. Jde o to, že v současné době se s osteoporózou léčí tak dvacet procent nemocných. Chceme zavést, aby při určitém typu zlomenin bylo automaticky provedené i vyšetření na osteoporózu,“ představuje jednu z novějších metod prevence Richard Pikner.

Relaxuje na houbách

I při množství práce si ale najde čas na relaxaci. Tu pro něj představuje třeba houbaření. „Nejde mi o to, abych nosil plné košíky. Rád se projdu po lese. Je to skvělý odpočinek. Ten mi přináší také zahradničení. Nikdy bych nevěřil, že tomu tak bude. Když jsem byl malý, pomáhal jsem tátovi na chatě. Říkal jsem si, že tohle nikdy dělat nebudu. A nakonec jsem k tomu dospěl,“ říká s úsměvem. U domu má zahrádku, kde pěstuje především květiny. Najde se tu ale i zelenina a ovocné stromy. „Je to spíše záležitost manželky. Já dělám takové ty hrubší práce, jako je sekání nebo rytí,“ podotýká lékař, který měl odmalička kladný vztah ke sportu. „Do šestnácti let jsem hrál fotbal. Pak jsem se mu věnoval spíše rekreačně. Poté, co jsem si utrhl achilovku, jsem s ním raději skončil,“ svěřuje se Pikner. Teď dává přednost běhu a cyklistice.

„Není to tak, že bych musel uběhnout a ujet nějaké velké kilometry. Spíše vždycky někam vyrazíme s rodinou. Nedávno jsme byli například v Poděbradech,“ doplňuje. Dříve byla jeho velkým hobby četba. „Hlavně v době, kdy jsem se měl učit na medicínu. To jsem četl všechno možné, jen ne to, co jsem měl. Ale vypadá to, že nakonec jsem zvládl načíst obojí,“ směje se.

Teď už se literatuře prý věnuje jen sporadicky. „Při čtení totiž pravidelně usnu. No a když čtete jednu kapitolu už poněkolikáté, není to nic moc. Je tedy pravda, že v poslední době mám načteno hodně pohádek. Předčítám je své nejmladší dceři, které je šest let. Nebo si je pro ni vymýšlím,“ podotýká.

Předvolební seriál

S čím jde TOP 09 do voleb: Ve zdravotnictví chce více investovat do lidských zdrojů. Měly by se zvýšit mzdy lékařů i zdravotnického personálu. Podobný problém je i ve školství. I tady by měly být platy vyšší. Co se sociální oblasti týče, chce se strana zaměřit na to, aby bylo lidem umožněno stárnout, jak si přejí. Mnoho lidí chce svůj život dožít doma. Měly by proto být podporovány terénní služby, které umožní seniorům zůstat s rodinou. Kdo další se představí Karel Šidlo (KSČM), Miloslav Zeman (ANO), Josef Bernard (ČSSD) Jak jsme vybírali lídry do seriálu Prostor dostávají lídři parlamentních stran a relevantních místních uskupení. Kromě místních sdružení určil pořadí kandidátů výsledek posledních parlamentních voleb, přičemž nejúspěšnější strana seriál zakončí.

LADISLAV VAINDL

26.8.2016 5plus2 str. 04 Plzeňský kraj

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme