Ondřej Ženíšek se setkal s významným evropským astronomem

24. 2. 2014

Ve čtvrtek 20. února se předseda plzeňské TOP 09 Ondřej Ženíšek setkal s nyní již bývalým vědeckým ředitelem nejvýznamnější astronomické observatoře světa – Evropské jižní observatoře (ESO) Bruno Leibundgutem.

Tento významný vědec se podílel na vývoji nejvýkonnějšího dalekohledu světa VLT (Very Large Telescope) v Chile a přispěl k řadě zásadních objevů současné astronomie. Byl členem jednoho ze dvou týmů, který potvrdil zrychlené rozpínání vesmíru. Za tento objev dostali v roce 2011 tři američtí astronomové Nobelovu cenu za fyziku. 

Ondřej Ženíšek nejprve od 18 hodin zavítal na přednášku Bruna Leibundguta pod názvem: „Vznik prvků. Máme v krvi železo ze supernov?“. Ta se uskutečnila v hlavní promítací kupoli 3D Planetária v Techmanii. Poté se s ním jako zástupce města Plzně a předseda Kontrolního výboru ZMP setkal na soukromé schůzce, kde debatovali o důležitosti popularizace vědy v dnešním světě.

Jsem moc rád, že jsem měl možnost setkat se s jedním z nevýznamnějších astronomů současného světa. Setkání s Bruno Leibundgutem pro mě bylo velice inspirující. Opět mě utvrdilo v tom, jak je důležité propagovat vědu a výzkum mezi lidmi. V TOP 09 klademe velký důraz na vzdělávání a školství, protože si uvědomujeme, jak důležitá je věda a výzkum pro budoucnost České republiky. A to nejen pro její hospodářský růst a ekonomiku. Jak mi potvrdil Bruno Leibundgut - věda musí být především o mezinárodním dialogu a výměně zkušeností a názorů,“ říká Ondřej Ženíšek a dodává: „ Osobně bych si moc přál, aby se právě Plzeň do budoucna stala vedle Evropského hlavního města kultury také významnou evropskou metropolí vědy a výzkumu.“

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme