O prohlídky křimického zámku byl velký zájem

12. 10. 2013

V sobotu 12. října se pro veřejnost otevřely brány křimického zámku s rozlehlým parkem. Téměř 300 let starým barokním zámkem Křimice, který od roku 1994 patří znovu Jaroslavu Lobkowiczovi, zájemce prováděl sám jeho majitel. U vchodu je pak vítal lídr kandidátky TOP 09 v Plzeňském kraji Marek Ženíšek. Ten pak přítomné zval i do mobilní kavárny TOPCafé v podobě kamionu, která byla umístěna v zámeckém parku.

Příležitost podívat se zdarma do znovu rekonstruovaných částí zámku i do ještě neopravených křídel, kterých je stále kvůli velké finanční náročnosti většina, využily v sobotu stovky lidí. Kdo zavítal na prohlídky, které se konaly v 10.00 a ve 14.00, neprohloupil. Jaroslav Lobkowicz je zavedl nejprve do zámecké kaple, jejíž raritou je třínohý anděl na stropní výmalbě. "Pravděpodobně vznikl přemalováváním kreseb a následnou snahou o jejich restaurování," vysvětlil Jaroslav Lobkowicz. V kapli, která byla prvním zpřístupněným prostorem zámku, se nyní pořádají svatby. Dále si návštěvníci mohly prohlédnout prostory sklepení, budoucí zbrojnice, opravené dělo i pracovnu či budoucí knihovnu. To jsou jediné místnosti, které již prošly rekonstrukcí a začínají pomalu sloužit svému účelu. Větší část zámku však na svou rekonstrukci teprve čeká. Nakonec všichni společně vystoupali na zámeckou věž odkud je dechberoucí výhled nejen na skvostný zámecký park, ale i na široké okolí i Plzeň.

Barokní zámek Křimice byl postaven na místě původní tvrze v roce 1732. V roce 1811 byl upraven do empírového stylu. V 50. letech minulého století byl znárodněn a byl využíván jako internát, přičemž byly naprosto zničeny interiéry i rozkraden mobiliář. Později převzalo zámek muzeum, ale ani to nezabránilo tomu, aby zámek chátral dál. Jaroslav Lobkowicz zámek převzal "teoreticky" už v roce 1994, ale Západočeské muzeum tam mělo svoje depozitáře až do roku 2007. "Pak uvolňovali postupně jednu místnost po druhé a volné to mám od roku 2008," vysvětlil návštěvníkům Jaroslav Lobkowicz.

Zájemci o prohlídku zámku, kteří nestihli zavítat do Křimic tuto soboru, mají letos ještě jednu šanci. Jaroslav Lobkowicz otevře brány svého zámku ještě v sobotu 19. října, kdy bude jediná prohlídka a to od 10.00. Opět bude přichystána kavárna TOPCafé, v níž na návštěvníky bude čekat lídr plzeňské kandidátky TOP 09 Marek Ženíšek a nabízet kávu zdarma.

Galerie
Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme