O co jde odborům ve zdravotnictví?

27. 6. 2011

Nedávná stávka se nesla v duchu odporu proti chystaným reformám. K těm nejzásadnějším patří reforma zdravotnictví, proti které zástupci odborových svazů hlasitě protestují. Leckdy však nepochopitelně. Ministr zdravotnictví chce řešit právě ty problémy, na které odboráři poukazují.

Jedná se o nehospodárné nakládání s prostředky ve zdravotnickém systému a o korupční chování. Přitom návrhy ministra Leoše Hegera i dosud provedená opatření přispějí k boji proti korupci i plýtvání penězi daňových poplatníků. Jmenujme využívání transparentních elektronických aukcí, zveřejňování smluv a veškeré dokumentace na internetu či stanovení referenčních cen, které pomohou odhalovat předražené zakázky.

Odborářům také vadí zavedení nadstandardu. Zde jejich kritika postrádá logiku. Pokud se chtějí zastávat nízko a středněpříjmových spoluobčanů, pak by měli přivítat skutečnost, že do systému se dostane více prostředků od vysokopříjmových spoluobčanů. A to bez zhoršení kvality lékařské péče pro všechny ostatní. Připlácení ve zdravotnictví je navíc obvyklé v celé řadě evropských zemí včetně skandinávských, které jsou nám odbory i levicovými politiky dávány jako příklad hodný následování. Navíc stanovení nadstandardu umožní pacientům legálně si připlatit na dražší materiál.

Odborářští bossové by si tedy měli uvědomit, co vlastně chtějí. Anebo to dobře vědí a pouze si chtějí verbálně zdůvodnit pořádání nátlakových akcí před svými členy, které mylně informují. Pak se ale jedná o neseriózní propagandu. V žádném případě se totiž nezhorší dostupnost základní péče, tak jak odbory straší naše občany.

Zdroj: janek.blog.idnes.cz

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme