Nová cesta podél Úhlavy pro cyklisty i bruslaře

Téměř tříkilometrový úsek spojí Dolní Lukavici s Přešticemi

13. 8. 2018

Cyklostezky rostou, singltrek u ledu

Na Plzeňsku vzniká hned několik cyklostezek za desítky miliónů korun. Největší pozornost poutá magistrála z Plzně do Brd. Naopak u ledu se ocitl ambiciózní záměr výstavby singltreku v polesí Vysoká u Dobřan.

 

Cyklistika v Plzeňském kraji stála dlouhou dobu v pozadí. V posledních letech ale do ní hejtmanství začalo investovat stále více peněz. Mimo jiné zřídilo i funkci cyklokoordinátora a začalo více komunikovat s obcemi. Teď přicházejí první plody.

            Výjimkou je snad jen singltrek, systém jednosměrných stezek pro terénní cyklistiku, který chtěl u Plzně vybudovat Plzeňský kraj. S projektem už dokonce počítal i v rozpočtu pro letošní rok. Nakonec se ale podle náměstka hejtmana pro dopravu a starosty Spáleného Poříčí Pavla Čížka (STAN) zastavil v úrovni prvních studií.

            „Zjistili jsme, že bychom museli přistoupit ke změně územního plánu. Takový postup by byl časově náročný. Na Vysoké proto s největší pravděpodobností pokračovat nebudeme,“ řekl Právu Čížek. Projekt singltreku ale kraj nezavrhl, hledat se bude jiné vhodné místo.

            Naopak velké tempo nabrala výstavba desítky kilometrů dlouhé cyklostezky mezi Plzní a Brdy. Už v září by se měl cyklistům otevřít úsek za 24 miliónů korun mezi plzeňským Koterovem a Starým Plzencem.

„Pokud to vyjde, začne letos fungovat i cyklostezka mezi Spáleným Poříčím a Hořehledy,“ dodal Čížek, podle kterého se jedná o investici mezi šesti až sedmi milióny.

Další cesta, která bude už brzy sloužit sportu i turistice, vzniká na jižním Plzeňsku. Téměř tříkilometrový úsek spojí Dolní Lukavici s Přešticemi. Na atraktivní trase se nachází dolnolukavický zámek, chátrající pivovar i přeštický barokní kostel nanebevzetí Panny Marie.

 

Podél Úhlavy cyklisté i bruslaři

 

„Cesta vede krásným prostředím říční nivy řeky Úhlavy. Využijí ji nejen cyklisté a chodci, ale díky asfaltovému povrchu si na ní budou moci dát pořádně do těla také lidé na in-line bruslích,“ sdělil Právu přeštický starosta Karel Naxera (TOP 09).

            Přeštice v místě vykoupily potřebné pozemky. Úsek však nebuduje město, ale Státní pozemkový úřad. Podle mluvčí úřadu Moniky Machtové je cesta dlouhá 2,4 kilometru. Stavba za 22,5 miliónu má být hotova do začátku září. Kromě zkvalitnění turismu má investice zpřístupnit zemědělské pozemky a zlepšit infrastrukturu krajiny.

            „Současná polní cesta nevyhovuje požadavkům na zabezpečení zemědělské dopravy,“ vysvětlila Mochtová. Technikou totiž byla tak přetěžována, až došlo k jejímu poškození. Doprava se pak přesunula na okolní pozemky, které byly znehodnocovány.

    Jan Švábek       

10.8.2018    Právo    str. 09    Jihozápadní Čechy

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme