Nejvíce transparentní předvolební kampaň má v Plzni TOP 09, propadli naopak Občané patrioti

24. 9. 2014

Předvolební kampaně jednotlivých politických stran v osmi největších městech podrobila zkoumání organizace Transparency International (TI). Zaměřila se na průhlednost financování komunálních volebních kampaní, které podle jejího zjištění trpí velkou řadou nedostatků a zdá se, že náklady na ně jsou výrazně vyšší, než strany vykazují. Podle výsledků zveřejněných v úterý na tiskové konferenci TI si v Plzni nejlépe vede TOP 09 a Svobodní. Naopak nejhorší známku si odnáší Občané patrioti a také ČSSD.

„Jsou velké nejasnosti kolem příjmů i výdajů u kandidujících subjektů. Zdá se, že jednotlivé kampaně jsou mnohem nákladnější, než kandidující subjekty reálně vykazují,“ konstatoval ředitel TI David Ondráčka s tím, že podle odhadů, mohou být marketingové náklady stran dokonce vyšší než v loňských parlamentních volbách. Dále Ondráčka konstatoval, že centrály stran mnohdy příliš neví, co se děje v regionech uvnitř jejich stran a kde lokální buňky získávají peníze na kampaň. „Financování stran na nejnižší úrovni je tak zahaleno hustou mlhou a je otázkou, do jaké míry centrála je schopna kontrolovat finance svých místních organizací," uvedl spolupracovník TI Petr Vymětal z Vysoké školy ekonomické.

Transparency International se při svém šetření opírala o veřejně dostupné zdroje doplněné o informace od jednotlivých stran a kandidátů. Organizace posuzovala, zda mají transparentní účty, transparentní příjmy, zda zveřejnily údaje o svých výdajích či předvolebních akcích, jakou mají podporu ze stranické centrály nebo kdo tvoří volební tým. Za to TI udělovala známky jako ve škole.

Plzeňská TOP 09 získala v hodnocení výslednou známku 1,7. Jedničkou byly ohodnoceny zveřejněné plánované náklady ve výši jednoho milionu korun, stejně jako podpora ze stranické centrály, která přispěla 250 tisíci a grafikou, kampaní na internetu i dalšími nefinančními službami. Za transparentní účet a transparentní příjmy si TOP 09 vysloužila dvojky. Jedničku dostala TOP 09 i za volební tým, který je uveden s konkrétními jmény, včetně agentury zajišťující inzertní plochy.

S dobrým výsledkem prošla například Občanská demokratická strana, která má výslednou známku 3,1. Jedničku dostala za zveřejnění plánovaných nákladů ve výši tří milionů korun, za přehledný kalendář předvolebních akcí nebo za fakt, že stranická centrála tvrdí, že na komunální volby nepřispívá. Pětku naopak dostala ODS za to, že transparentní výdaje jsou uvedeny jen ve výroční zprávě, čtyřku zase za to, že na transparentním účtu jsou pohyby za komunální i senátní volby.

S nejhorší výslednou známkou 4,5 skončili v hodnocení Občané patrioti. Pětku dostali za to, že nezveřejnili plánované náklady, transparentní příjmy, transparentní účet, transparentní výdaje, ani svůj volební tým. Jedinou dvojku si Občané patrioti vysloužili za přehledný seznam jejich předvolebních akcí zveřejněný na FB. Voliči v Plzni by si především v případě Občanů patriotů zasloužili větší transparentnost, protože se jedná o stranu jejíž volební billboardy, plachty i další materiály doslova zaplnily celou Plzeň i přilehlé okolí. Počet jejich billboardů je v porovnání s ostatními stranami jednoznačně nejvyšší a Občanům patriotům patří i nejznámější a samozřejmě i nejdražší plochy pro billboardy.

Příliš dobře si v Plzni nevedlo ani hnutí ANO, které má známku 4,1. Strana nezveřejnila transparentní účet, transparentní výdaje a ani žádný volební tým, za což byla ohodnocena pětkami. Pětku dostalo ANO i za to, že nezveřejnila podporu ze stranické centrály, která ovšem tvrdí, že náklady si nesou regiony samy. Čtyřku má ANO v položce transparentních příjmů za seznam darů pro stranu bez data přijetí.

Nepředvedla se ani ČSSD, které experti z TI udělili známku 4,4. Pětky mají sociální demokraté za nezveřejnění transparentních výdajů, transparentního účtu i transparentních příjmů a za nezveřejnění volebního týmu. Na základě dostupných informací dostala ČSSD pětku i za nezveřejnění podpory ze stranické centrály, která ovšem uvádí, že na komunální volby poskytne 18 milionů korun. Jedinou dvojku pak ČSSD získalo za přehledné zveřejnění předvolebních akcí na webu centrály sociální demokracie.

Podrobné výsledky zveřejnila TI na webu transparentnivolby.cz.

Zde je žebříček 11 hodnocených stran v Plzni:

TOP09 1.7

Svobodní 2.9

Společně za Plzeň 3.0

ODS 3.1

Změna pro Plzeň 3.2

Pravá volba pro Plzeň 3.6

ANO 4.1

KSČM 4.1

KDÚ-ČSL 4.3

ČSSD 4.4

Občané patrioti 4.5

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme