Místopředseda TOP 09 Ženíšek: Nová sněmovna je ukázkovým příkladem pokleslé kultury naší společnosti

9. 12. 2013

Řada pozorovatelů totiž upozorňuje na skutečnost, jak jsou na tom politici se stále “omílaným“ slibem nezadlužovat republiku, vést úsporná jednání a také úsporně konat. Pro mnohé je docela hrůzná skutečnost, že se opět budou “rozdělovat prebendy a trafiky“ v podobě vládních míst, kdy je potřeba i přes ujišťování v médiích “poděkovat za loajalitu a podělit jednotlivé vítěze voleb, aby se vlak nažral a ...“.

Jaký máte názor na současné sestavování vlády? Úsporná opatření, jak se zdá, se nedotknou ministerstev, která dokonce přibudou...

Návrhy mám především k navrhovanému rozpočtu, který naprosto zbytečně mění trend, jenž započala předešlá vláda, tj. trend snižování schodku se změní na trend zvyšující schodek! To je neodpustitelné a předpokládám, že toto občané zaznamenávají. Na jedné straně slyšíme slova a na druhé vidíme výsledky. Nic hezkého to věru není a pokud to půjde tak dál, také ani nebude.

Jaký máte názor na potencionální ministry Zaorálka, Chovance a Babiše?

Je otázka, zda se ministry skutečně stanou. Pokud ano, bude to jen a pouze rozhodnutí vznikající koalice. Ať si každý udělá názor… Osobně jsem zvědavý na reakci prezidenta Zemana, protože to, co už proběhlo v médiích a co možná nechtěně někomu uteklo, je velmi zajímavé. Jsou tu prostě lidé, se kterými se hlava státu jen tak nesrovná...

Jak vy chápete nezvolení čtvrtého místopředsedy sněmovny? Apel Miroslava Kalouska, který v dosti emotivním projevu před hlasováním upozorňoval na výsledky voleb a poměrné zastoupení stran, zdá se, nepomohl...

Vznikající většina se ukazuje jako neschopná. To ostatně mohli zaznamenat všichni občané, kterým není lhostejná současná situace. Respektuji, že tato vznikající většina nechce zvolit Petra Gazdíka, ale pak ať zvolí kandidáta Úsvitu Tomio Okamuru, nebo měla tato většina navrhnout menší počet místopředsedů sněmovny. V tomto směru je to ukázka pokleslé politické kultury. Nyní budeme řešit, koho dalšího navrhnout. Nebo že by některá strana měla i dva místopředsedy? Nebo se až nyní budeme zamýšlet, jestli ten čtvrtý je opravdu nezbytně potřebný?

Co říkáte "rozjezdu" Poslanecké sněmovny? Jste tam jedním z mnoha nováčků. Stačíte se zorientovat, nebo je to "o skoku do rozjetého vlaku"?

S prací a chodem sněmovny jsem se seznamoval již v době působení na ministerstvech, kdy bylo běžnou náplní mojí práce docházet na jednotlivé výbory. Pro mne tedy nic nového a překvapujícího, navíc se člověk už přece musí alespoň trochu připravovat, když je na čele kandidátky. To by byla úplná nezodpovědnost, brát to, jak se říká, vabank a čekat, až vás oznámí Český statistický úřad a pak začít honem rychle shánět informace.

První velký debakl má za sebou hnutí Úsvit, kterému se nepodařilo dostat post čtvrtého místopředsedy sněmovny. Čím to podle vás je? Nečitelností tohoto uskupení nebo osobou Tomio Okamury, kdy je to vlastně strana jednoho - i když mnohdy až příliš významného - “vůdce“?

Pravděpodobně jde o obojí.

Václav Fiala

http://www.parlamentnilisty.cz/article.aspx?rubrika=1337&clanek=296099

8.12.2013 parlamentnilisty.cz Strana 0 Rozhovory

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme