Marek Ženíšek zvolen prvním místopředsedou TOP 09

29. 11. 2015

Milý pane předsedo Mirku Kalousku, milý pane předsedo Karle Schwarzenbergu, vážené delegátky a vážení delegáti Sněmu, milí hosté.

Předstupuji před vás, abych se ucházel o post 1. místopředsedy.

Chci v následujících několika minutách otevřeně mluvit o tom, jak si představuji TOP 09 v nadcházejících dvou letech a o roli prvního místopředsedy v ní.

Sebevědomí, otevřenost a stejně tak důvěryhodnost. Funkční a akceschopné předsednictvo, především pak jednota, která je dosud naší hlavní komparativní výhodou oproti většině politických stran. To jsou všechno atributy, které od TOP 09 očekávám v následujících dvou letech, a o kterých jsem přesvědčen, že nám umožňují přežít na politické scéně a uspět ve volbách.

Často je nám podsouváno, že TOP 09 bude jiná po tomto Sněmu.

Ano, TOP 09 je jiná v tom, že předsedou strany již není Karel Schwarzenberg a je jím Miroslav Kalousek.

Nebude ale (a ani nemůže být) jiná v tom, že jsme po šesti letech hodnotově ukotvenou stranou, která se může opřít o své voličské jádro. I nadále nepřestaneme zastávat svá stanoviska a stejně tak nepřestaneme být stranou, na kterou je v jejích postojích spolehnutí, především pak v nekompromisním zápasu za individuální svobodu a v odporu k oligarchickému řízení společnosti.

Odmítání rostoucí role státu, který by chtěl mít z občanů nesamostatné jedince bez vlastní iniciativy a závislé na státu, bude po každém Sněmu patřit k pilířům TOP 09. A bude tomu tak i po tomto Sněmu.

Je to rozhodně správná cesta a musí tomu odpovídat i naše sebevědomí, protože při delší trati se to jistě vyplatí. O tom jsem přesvědčen.

Myslím, že to bylo vystiženo úplně přesně v projevu předsedy strany. Naší vizí je stát, který občany neřídí, ale stát, který své občany chrání, podporuje je v jejich aktivitě a spojuje je ke společným nadějím a budoucnosti.

To, co ale musíme změnit je energie a způsob komunikace, protože prostor, ve kterém se pohybujeme, se změnil.

V politice platí, že nerozhodují fakta, ale to, jak jsou fakta vnímána. Rozhodují, bohužel, dojmy o faktech.

Ten souboj o zachováni svobody, jak o něm mluvil Mirek Kalousek ve svém projevu, totiž nebude jednoduchý a neskončí zítra a řada lidí zatím buď ještě nesdílí rizika, o kterých hovoříme, nebo je naopak velmi intenzivně sdílí, ale také čekají, že budeme daleko více nabízet svá řešení problémů např. i v oblasti školství, životního prostředí, kultury nebo sociálních věcí. Byl bych velmi rád, kdybychom v tomto uspěli a pevně věřím, že se nám to v následujících měsících podaří.

Zkrátka a dobře, někdy se nám stává, že vysílač, ze kterého velmi silně a nahlas vysíláme, není naladěn stejně jako přijímač. Navíc je tu stále dost přijímačů, které jsou zapnuty, ale nám se zatím nedaří z řad opozice vysílat nic, co by je teď oslovilo. Jsou to podle mého názoru především mladí a prvovoliči, kteří patřili vždy k určité části našeho elektorátu. A na tom musíme zapracovat a já věřím, že se nám to podaří, protože my ta témata máme. Stačí se podívat do volebních programů, se kterými jsme šli do voleb a díky kterým jsme v posledních šesti letech zaznamenali úspěch, nebo si znovu poslechnout projev Miroslava Kalouska.

Přesto bychom měli zesílit ten náš pomyslný přijímač a daleko více naslouchat tomu, co se v jednotlivých krajích odehrává a jaké tam mají priority a témata a snažili se jim v tom pomoci.

Pokud my dáte důvěru a stanu se prvním místopředsedou, bude to patřit k mým prioritám, abych byl častým hostem krajských a regionálních organizací a podtrhl tak myšlenku, že TOP 09 je je otevřená strana a umí nejem vysílat, ale i naslouchat. Protože aktivním médiem musí teď být každý člen a sympatizant TOP 09.

Předpokladem toho všeho, o čem jsem dosud hovořil, je funkční a akceschopné předsednictvo. Předsednictvo, které bude jakýmsi zrcadlem nejužšímu vedení a fórem pro permanentní diskuzi. Záměrně hovořím o zrcadle, nikoliv o alternativě. Stejně tak první místopředseda by neměl být alternativou k předsedovi, ale spíš alternátem v případě nutnosti a někým, na koho se může předseda přirozeně spolehnout. U nás to nefunguje jako v některých politických stranách, které jsou rozděleny na různé frakce, mají více členů i peněz na volební kampaně. Takový luxus si zatím dovolit nemůžeme. Co ale na rozdíl od nich máme, je přirozená jednota a tu si musíme hýčkat.

Funkce statutárního místopředsedy z mého pohledu také předpokládá moderování debaty ve vedení strany a to i směrem k regionům.

Moje představa o prvním místopředsedovi je tedy taková, že je to někdo, kdo především kryje svému předsedovi záda a kdo je určitým moderátorem mezi předsedou a předsednictvem, mezi předsednictvem a výborem, mezi výborem a jednotlivými kraji.

Čekají nás krajské a senátní volby a především pak volby do Poslanecké sněmovny v roce 2017. Pokud v následujících dvou letech uspějeme, zajistili jsme TOP 09 od této chvíle dalších šest let existence, tedy stejnou etapu, jakou jsme od roku 2009 zatím prošli.

Jsem si jistý, že z tohoto sněmu vzejde sebevědomá, s jasnými cíli a především jednotná TOP 09. Jsem přesvědčen, že společně to zvládneme.

Děkuji Vám za pozornost.

                                                                                                                     Marek Ženíšek, místopředseda TOP 09

Štítky
Osobnosti: Marek Ženíšek
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme