Marek Ženíšek: V čele Vojenské policie by měl být generál

11. 5. 2015

Ve čtvrtek 7. května byl místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek hostem v Ranním interview Radiožurnálu.

A znovu se vrací otázka, kdo bude šéfem Vojenské policie? Ministr obrany Martin Stropnický se dnes opět ve sněmovním výboru pro obranu pokusí prosadit Pavla Kříže. Se svojí nominací už jednou neuspěl

Proti jmenování Kříže se vyslovil v minulosti i bývalý náčelník Generálního štábu Petr Pavel. Tvrdil, že je to proti kariérním zásadám v armádě. Podle ministerstva obrany je ale jeho kvalifikace dostatečná, říká mluvčí úřadu Petr Medek.

Na začátku roku Kříž neprošel mimo jiné proto, že je jen podplukovník a v čele Vojenské policie má být generál. Jeho jmenování by tak mohlo být proti kariérnímu řádu. Výběr ministra Stropnického kritizuje také poslanec TOP 09 Marek Ženíšek, který je teď hostem Ranního interview Radiožurnálu. Vítejte. Dobrý den.

Marek ŽENÍŠEK, poslanec /TOP 09/

--------------------

Dobré ráno.

moderátor

--------------------

Pane poslanče, vy jste označil nominaci Pavla Kříže za atentát na kariérní řád. Pavel Kříž je u Vojenské policie 9 let. Z toho 6 jako vedoucí právník. Zazněla i další odbornost, nebo praxe, kterou má za sebou. Není přece jenom tohle a ta praxe důležitější než samotný kariérní řád?

Marek ŽENÍŠEK, poslanec /TOP 09/

--------------------

Tak asi by tomu tak bylo, kdyby ten kariérní řád nebyl. Kariérní řád byl ustanoven Armádou České republiky po dohodě ministerstva obrany a je zkrátka trošku s podivem a může to vzbuzovat určité pochybnosti v řadách Armády České republiky, pokavaď někdo ten kariérní řád nechce ctít a ten někdo je přímo ministr obrany.

moderátor

--------------------

Podle bývalého náčelníka Generální štábu Petra Pavla by Křížovo jmenování vyvolalo v armádě i zlou krev. Máte nějaké informace, jaká je uvnitř Vojenské policie atmosféra teď, když ministr Stropnický přišel s nominací znovu a generál Pavel už není ve funkci?

Marek ŽENÍŠEK, poslanec /TOP 09/

--------------------

Tak pan ministr dostal šanci tím, že jsme na minulém výboru neprojednali, nezařadili ten bod na program jednání. Tudíž nemohlo dojít k té podmínce zákonné, že pan ministr jmenuje až po projednání toho výboru. Dalo se mu tak, ve výboru, dalo se mu tak najevo, že tedy by měl přijít s jiným jménem. Pan ministr toto zvážil jiným způsobem a přichází dnes opět s tím samým jménem. Já jsem tam měl tři důvody, proč s tím nesouhlasím a není to nic proti panu Křížovi. Já jsem se s ním osobně setkal, považuji ho taktéž za vzdělaného, za vzdělaného a slušného člověka. Jde mi pouze o princip, který je tímto způsobem narušen. Zkrátka a dobře, zaprvé je to problém s kariérním řádem, na který upozorňoval i bývalý generální, náčelník Generálního štábu a pokud dnes někdo říká, že tomu tak není, tak to není proto, že by byl změněn kariérní řád, anebo, že by byl jiný kandidát. Je to zkrátka jen asi proto, protože již ten výklad ze strany Armády České republiky možná je jiný. Mám teď na mysli nové vedení. Ta druhá podmínka byla právě související, to znamená, že si neumím představit, že by náčelník Vojenské policie nebyl v soudal..., v souladu s vedením Armády České republiky a že by to mohlo způsobovat problémy...

moderátor

--------------------

Rozumím.

Marek ŽENÍŠEK, poslanec /TOP 09/

--------------------

To se zdá, to se zdá, že se změnilo. Ale opět to není kvůli tomu, že by byl změněn kandidát, ale že byl, že je nový náčelník Generálního štábu. A tu třetí podmínku jsem měl trošku politickou, ale myslím si, že také velmi významnou, že jsem pochopil z těch minulých jednání, že to nemá podporu v celé vládní koalici. Taková...

moderátor

--------------------

Změnily se nějak postoje vašich kolegů, ať už z opozice nebo koalice?

Marek ŽENÍŠEK, poslanec /TOP 09/

--------------------

Já se domnívám, že dnes pan ministr uspěje. Je to můj osobní názor. A uvidíme, jak to za hodinu, za hodinu dopadne. Minule k tomu byly výhrady z řad vládní koalice. Dnes si myslím, pokud já mám informace, tak většina lidí ze sociální demokracie ve výboru nebude panu ministrovi překážet a pouze snad kolega, kolega Gabal z KDU-ČSL zůstane na výhradách, které jsou podobné těm, které jsem tady, o kterých jsem hovořil.

moderátor

--------------------

Poslanec z TOP 09 Marek Ženíšek hostem Ranního interview před osmou hodinou. Díky za odpovědi.

Marek ŽENÍŠEK, poslanec /TOP 09/

--------------------

Děkuji za pozvání.

7.5.2015 ČRo Radiožurnál str. 01 07:50 Ranní interview

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme