Marek Ženíšek: Kraji chybí vize. Naším cílem je prosperující a turisticky atraktivní region

21. 4. 2015
Klíčová témata pro krajské volby, které proběhnou v roce 2016, se stala předmětem diskuse na večerejší programové konferenci TOP 09 Plzeňského kraje.  Ta se konala v  pondělí 20. dubna 2015 v plzeňském TOPCENTRU. Za jedno ze zásadních témat TOP 09 považuje ekonomický rozvoj kraje s důrazem na rozkvět venkova a cestovního ruchu.

TOP 09 považuje za zásadní pro prosperující region jeho efektivní ekonomický rozvoj, kde krajský úřad bude fungovat jako subjekt, který ulehčí rozmach a ekonomický růst všech jeho oblastí. Kraj by měl také vytvářet podmínky pro spolupráci obcí, neziskových organizací a podnikatelských subjektů.
O regionální ekonomice a možnostech samosprávy na konferenci pohovořil emeritní děkan Ekonomické fakulty Západočeské univerzity Miloš Nový. Na něj pak s příspěvkem ne téma rozvoj venkova a cestovního ruchu navázal místostarosta Klatov Martin Kříž.

Regionální politika by měla jednoznačně směřovat ke zvýšení atraktivity jednotlivých oblastí Plzeňského kraje pro investory. Nezastupitelná je podpora malých a středních podniků a podnikatelů. Ty jsou pro ekonomiku kraje klíčoví, protože vytvářejí většinu pracovních příležitostí. Současní představitelé kraje často hovoří o Plzeňském kraji jako nejlepším místě pro život. V praxi se však často jedná pouze o líbivou frázi, “ říká poslanec PSP ČR a předseda TOP 09 Plzeňského kraje Marek Ženíšek.

Na krajské úrovni chybí efektivní marketing a cílená propagace turistických destinací, které mají potenciál růstu, avšak bohužel bez pomoci vyššího územního celku - tedy kraje - nemají valnou šanci se prosadit. Domnívám se, že by kraj měl více iniciovat širší spolupráci obcí, podnikatelů a neziskového sektoru a dát větší prostor iniciativě v regionech," doplňuje místostarosta Klatov Martin Kříž.

Dalším diskutovaným tématem bylo krajské zdravotnictví. S přednáškou na téma regionální zdravotnictví v celostátní perspektivě celodenní konferenci zahájil exministr zdravotnictví a poslanec Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Leoš Heger.

První odpolední blok pak byl věnován krajské samosprávě a sociálním službám. O výzvách deinstitucionalizace v Plzeňském kraji pohovořil ředitel Ledovec, o.s. Martin Fojtíček. Tématem ředitele Diakonie ČCE středisko Západní Čechy Petra Neumanna pak byl komunitní přístup v sociálních službách.

Martin Fojtíček zdůraznil, že sociální péče by měla být lidem pokud možno poskytována v jejich přirozeném prostředí. Domov totiž žádná instituce nemůže nahradit. „Ačkoliv zákon o sociálních službách jasně stanoví, že sociální pomoc musí zachovávat lidskou důstojnost a vycházet z individuálně určených potřeb osob, naplňování této zásady v radě krajských zařízení kulhá. Čím je instituce větší, tím víc myslí na své potřeby a méně na to, k čemu byla zřízena - klienti se podřizují službě, místo aby se služba přizpůsobovala klientům a tomu, co potřebují. Když bude třeba pro zařízení klíčovou potřebou vysoká obložnost, nebude mít radost z toho, že klienti přemýšlejí o možnostech žít samostatně někde mimo toto zařízení,“ říká Martin Fojtíček a dodává: „Přitom se zdá, že by to pro daňové poplatníky vyšlo levněji.“
Stávajícímu systému sociálního zabezpečení hrozí kolaps. Protože stát se o nás nemůže v dlouhodobém horizontu postarat tak, jako komunita, ve které žijeme, je třeba tento systém co nejdříve změnit. Nyní je bohužel nastaven tak, že postrádá jasnou a koncepční podporu komunitních či sousedských podpůrných služeb, „ říká ředitel Diakonie ČCE střediska Západní Čechy Petr Neumann.

Závěr dne patřil debatě o volbách a volebních kampaních. Toto téma otevřel svou prezentací o efektivních nástojích volebních kampaních volební manažer TOP 09 Jaroslav Poláček, na něhož navázal Michal Vozobule s analýzou voličské podpory TOP 09 v Plzeňském kraji.

Eva Šafránková, krajská manažerka

Galerie
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme