Magistrát je jako byrokrat, který hází veřejné peníze oknem

6. 11. 2012

Magistrát města Plzně vůbec neprokázal, že by lidé spáchali přestupek tím, že by vícenásobně podepsali návrh na vyhlášení referenda proti výstavbě obchodního domu Corso, nebo že by jej podepsali neoprávněně. Proto neměl těmto občanům příkaz o spáchání přestupku vůbec rozesílat. Zákon totiž říká, že úřad musí vědět, kdy se přestupek stal a musí prokázat jasný úmysl k jeho spáchání. Radnice ovšem ani to základní - jako je datum a místo, kdy se měl přestupek stát, lidem neprokázala. Tím pádem ani nemůže říct, jestli uplynula nebo neuplynula roční promlčecí lhůta. Přesto čin jako přestupek kvalifikovala.

 „Jednání úřadu považuji za velmi unáhlené, neefektivní a typicky byrokratické. Naprosto zbytečně vyhrotilo napjaté vztahy mezi vedením města a několika tisícovkami občanů. Místo toho, abychom si lidí, kteří se zajímají o dění v Plzni vážili, tak je se zdviženým prstem káráme, aby to s aktivitou zase tolik nepřeháněli,“ říká Ondřej Ženíšek, předseda plzeňské TOP 09.

 Úřad měl postupovat standardně: nařídit jednání, předvolat "pachatele" a snažit se dokázat fakta. Pak teprve by na základě zjištěných informací mohl rozhodnout. Příkaz o spáchání přestupků, který lidem úřad rozeslal, se vydává jen v případě, že o přestupku nejsou žádné pochybnosti. "Pochybnosti, že se přestupek v případě referenda vůbec stal, tady bezesporu jsou," dodal Ženíšek. Lidé, kteří příkaz obdrželi, mají možnost do 15 dnů od doručení podat odpor.

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme