Lobkowicz: Měnit charakter národa trvá mnohdy dlouho. Věřím, že k tomu dojde

31. 12. 2018

Měnit charakter národa trvá mnohdy dlouho. Věřím, že k tomu dojde, říká Jaroslav Lobkowicz

Kníže Jaroslav Lobkowicz získal po sametové revoluci zpět rodinný majetek. V Křimicích u Plzně jako dítě bydlel na zámku, chodil pět let do národní školy a má na tuto dobu čisté vzpomínky. Dnes stavby i pozemky dává po pustošící éře komunistů do pořádku.

 „Jako dítě jsem křivdy tolik nepozoroval. Jen občas měly děti různé otázky,“ vzpomíná a uvádí konkrétní příklad:

„Třeba jsme se učili, jak na tom byla šlechta mizerně, že už nemohla mít geneticky ani děti. Načež se někdo přihlásil a zeptal se, jak je to možné, že v Křimicích na zámku bylo dvanáct dětí. Ty měl můj dědeček. A paní učitelka řekla, že v pravidlech jsou vždycky výjimky.“

 Podnikatel a politik Jaroslav 14. kníže Lobkowicz nemohl z kádrových důvodů studovat vysokou školu. Od roku 1968 žil v Mnichově. Vystudoval elektrotechniku na Technische Universität v Mnichově, studium ukončil v roce 1972. Pracoval u firmy Siemens. V letech 1998 až 2006 a poté 2010 až 2017 byl poslancem Poslanecké sněmovny PČR, nejprve za KDU-ČSL, později za TOP 09. V restituci mu byl vrácen částečně zdevastovaný rodinný majetek, zejména v Plzni-Křimicích, na kterém hospodaří. Je ženatý a má tři syny.

 Jde to i jinakŠlechtic a bývalý poslanec se zastavil i u tématu rétoriky a diplomacie veřejných zastupitelů a politiků: „Nikdy se mně nelíbilo říkat věci jako ‚vy jste lhář’ a ‚všichni kradete‘. To se dá říct i jinak, třeba ‚vy se mýlíte‘, nebo ‚neříkáte úplnou pravdu, jste špatně informován‘. A člověk nemusí hned mluvit o lhaní.“

Při hlasování o důvěře vládě bylo možné zase jednou uslyšet Miroslava Kalouska. Jako obvykle říkal celkem rozumné věci.

 Co si myslí o svém spolustraníkovi Miroslavu Kalouskovi, který právě tímto přímým způsobem hovoří často? „Jiní to používají proti němu též. Přitom kdysi před léty byla vláda, která si dala za úkol boj proti korupci. Říkalo se tomu akce Čisté ruce. Tehdy mi bylo řečeno tehdejším předsedou vládní strany, že to bylo myšleno proti Kalouskovi. A skončilo to tak, že skončil ve vězení tehdejší ministr financí Svoboda, zatímco Kalousek zůstal.“

Sám Lobkowicz jako politik vždy vynikal slušným a zdvořilým vystupováním. Voliči ale mají se způsoby zástupců moci spíše opačnou zkušenost. „Bylo by hezké, kdyby se člověk se zdvořilostí v politice mohl prosadit,“ komentuje tento fakt bývalý poslanec, europoslanec a senátor. „Věřím, že za pár let to tak bude. To není hned, měnit charakter národa. Někdy to trvá i desetiletí. Ale věřím tomu, že k tomu dojde,“ doplňuje.

Dětem je zapotřebí říct, že má člověk dělat všechno proti diktatuře.

Jaroslav Lobkowicz

Většinu toho, co jeho firma vydělá, investuje rodina Lobkowiczů do rekonstrukce křimického zámku. 14. kníže tohoto jména ve větvi Popelů při svém vyprávění bezděky dokumentuje způsob, jakým komunistické vlády pečovaly o památky.

„Když jsem to přebíral, byl zámek v takovém stavu, že když pršelo, objevil se na krásném schodišti, které tam je, vodopád. Chyběla mu střecha. A vždy po dvou metrech tam byly vztyčeny trámy, které podpíraly strop, aby to nespadlo. Všechno, co bylo dřevěné, bylo natřeno hráškově zelenou barvou. To byla škodovácká barva, protože náš zámek převzala Škodovka. A touhle barvou u nich natírali soustruhy a frézky.“

Šlechtic dodává, že zámek opravují z vlastních zdrojů a v rodině předpokládají, že budou tyto opravy trvat desetiletí. „Každý den se udělá něco a jsem rád. Každý den mám malou radost. To je hezké, protože mám naplánované radosti na 40 let dopředu,“ uzavírá téma s laskavě ironickou poznámkou.

Poslechněte si celý rozhovor Barbory Tachecí s jejím hostem. Dozvíte se také, jak Jaroslav Lobkowicz nejprve opravoval televize a následně po emigraci vyvíjel počítače, nebo jaké zkušenosti nabral během svého patnáctiletého působení v politice.

    Věra Luptáková       

6.12.2018    rozhlas.cz    str. 00   

https://plus.rozhlas.cz/menit-charakter-naroda-trva-mnohdy-dlouho-verim-ze-k-tomu-dojde-rika-jaroslav-7698423

Štítky
Osobnosti: Jaroslav Lobkowicz
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme