Lobkowicz a Ženíšek z TOP 09 představili svůj názor na památky

10. 4. 2010
Netradiční představení zažili v sobotu návštěvníci proslulé zříceniny hradu Rabí u Sušice na Klatovsku. V doprovodu družiny středověkých ozbrojenců tam přistoupil k hradní bráně opravdový aristokrat, potomek historické české šlechty, ale také lídr TOP 09 pro volby do Poslanecké sněmovny za Plzeňský kraj Jaroslav Lobkowicz a zahájil turistickou sezónu.

Turistickou sezónu na vysoce navštěvovaném hradu Rabí zahájil šlechtický potomek vůbec poprvé. Po odemčení hlavní hradní brány pronesl volební lídr Lobkowicz následující slova: „Je mi ctí, že mohu tímto označit památkovou sezónu 2010 v Česku za zahájenou. Nechť pozorným návštěvníkům přinese alespoň tolik poznání jako ta minulá."

Památková sezóna zahájená

Účastníci slavnostního otevírání rabského hradu se ve zbývajícím čase mohli kochat přehlídkou historických zbraní a výjevy z bojových scén. Ženská část publika zajisté ocenila lekce středověkého tance či romantické písně legendárních trubadúrů.

Nový návrh památkového zákona z dílny TOP 09

Řeč přišla také na ochranu památek pohledem TOP 09. K té se vyjádřil krajský předseda strany a dvojka na plzeňské kandidátce TOP 09 pro volby do Poslanecké sněmovny Marek Ženíšek. „V našem programu jsme se zavázali předložit po volbách návrh nového památkového zákona. Jeho schválením se ochrana památkového dědictví stane konečně komplexní záležitostí, přičemž pravidla pro vlastnictví kulturního dědictví již přestanou neúměrně svazovat odpovědné majitele," nastínil priority TOP 09 v oblasti památkové péče Marek Ženíšek.
 

Autor: dvo. Lobkowicz a Ženíšek z TOP 09 představili svůj názor na památky [online]. parlamentnilisty.cz, 6. dubna 2010. [cit. 2010-04-06]. Dostupné z WWW: <http://www.parlamentnilisty.cz/kraje/plzensky/162650.aspx>.

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme