Jiří Dort: Kandidát na senátora v obvodu č. 7

16. 9. 2016

PRIMÁŘ NEONATOLOGICKÉHO ODDĚLENÍ FAKULTNÍ NEMOCNICE PLZEŇ

ZASTUPITEL MĚSTSKÉHO OBVODU PLZEŇ 8 – ČERNIC



Životopis:

Narodil se 15. března 1952 v Plzni. Jako dětský lékař a neonatolog se celý profesní život věnuje nemocným dětem - zejména novorozencům a záchraně jejich životů. Zasadil se o vybudování Neonatologického oddělení Fakultní nemocnice v Plzni. Podílel se také na stanovení koncepce a rozvoje Centra vývojové péče pro ambulantní dlouhodobé sledování a komplexní péči o děti s ohrožením vývoje nebo s postižením (jde o první pracoviště této úrovně v ČR). Ve volném čase se věnuje zahrádce, dálkovým běhům a chození po horách. Je ženatý a má tři dospělé děti.  Ve veřejném životě hodlá prosazovat lepší ochranu práv dětí. Do politiky vstoupil v roce 2014, kdy byl na kandidátce TOP 09 zvolen jako nezávislý zastupitelem Městského obvodu Plzeň 8 – Černice.

Jiří Dort

Kdo jsem:

Profesionální život jsem zasvětil péči o nemocné děti, zejména novorozence. Můj osud předurčilo, že jsem synem známého
a oblíbeného dětského lékaře, primáře Dětské kliniky MUDr. Václava Dorta. V rodné Plzni jsem vystudoval Lékařskou fakultu Univerzity Karlovy a pracuji ve zdejší fakultní nemocnici. V ní jsem se zasadil o vybudování Neonatologického oddělení a o rozvoj centra pro dlouhodobé sledování a komplexní péči o děti s ohrožením vývoje nebo s postižením. Učím na Lékařské fakultě UK v Plzni a Fakultě zdravotnických studií ZČU, odborně vedu lékaře v postgraduálním vzdělávání. Jsem zakládajícím členem České neonatologické společnosti a členem International Society for Social Pediatrics. Od roku 2010 působím jako zastupitel Městského obvodu Plzeň 8 - Černice. Můj volný čas patří společenskému životu a veřejným aktivitám, zahrádce, dálkovým běhům včetně maratonů, chození po horách. Nejraději trávím čas na jižním Plzeňsku, kde mám mnoho přátel a kamarádů již z dětství. Jsem ženatý a mám tři dospělé děti.

Jiří Dort

Mé cíle v Senátu:

1. Problémy dětí chápu i beze slov. Dokážu naslouchat i Vám. Má profese mě naučila určit diagnózu i u tak malých dětí, které ještě neumí mluvit. Proto považuji schopnost poslouchat, chápat a rozumět problémům za důležitou součást práce každého politika. Uvědomuji si, že jako senátor mohu pro náš region udělat více, když zůstanu v kontaktu s občany a budu vnímat, co je trápí. Je to závazek, kterému jsem schopen dostát, byť vím, že to není snadné.

2. Zdravotnictví férové jak pro občany, tak pro zdravotníky. Jsem lékař a chci se i v Senátu věnovat zdravotnictví, protože vím, co řeší lékaři a co je důležité pro pacienty. Každý z nás potřebuje kvalitní, dostupné a bezpečné zdravotnictví. A abychom takovou péči měli, zdravotníci potřebují: postgraduální vzdělávání, méně přesčasové práce, ale také finanční ohodnocení.

3. Budu obráncem práv Vašich dětí. Celý život se pohybuji kolem dětí. Jsou to stvoření, která bezmezně milujeme a která potřebují naši ochranu. Vím, že časné dětství je klíčem k dobrému životu. Proto chci bránit práva dětí a vytvářet podmínky pro jejich zdravý vývoj.

4. Budu odporovat snahám o omezování naší svobody. Senát je pro mě pojistka demokracie. Poslední štace, která může zabránit mnohému, co se ve Sněmovně „upeče“. To však může fungovat pouze tehdy, když v něm budou sedět lidi, kteří se na naše zákony budou dívat věcně, nebudou politikařit a budou chápat jejich dopady do životů lidí i tady v našem kraji. Rád bych tomu přispěl – svou prací a svým přístupem.

Takové jsou moje cíle pro Senát. Díky, že jste si je přečetli. Pokud Vás oslovily a chtěli byste mi v kampani pomoci, napište mi prosím.

email: jiri.dort@top09.cz

web: www.jiri-dort.cz

Řekli o mně:

Karel Schwarzenberg
čestný předseda TOP 09

ks-a6-3

Málo lidí ví, že Česká republika je v jednom lékařském oboru jedna z nejlepších na světě. To je neonatologie a právě Jiří Dort patří k předním českým neonatologům. Jde o budoucnost našich dětí a bude dobré, když i tento lékařský obor bude v Senátu zastoupen. Jiří Dort je Plzeňák, který zná svůj obvod a má zkušenosti z městské politiky. Jsem přesvědčen, že bude důstojný zástupce Plzeňska v Senátu a doufám, že výsledek voleb bude opravdu sladkým dortem pro celé Plzeňsko.

Prof. MUDr. Vladislav Třeška, DrSc.
přednosta Chirurgické kliniky FN Plzeň

treska-foto-kopie

Jiřího Dorta znám dlouhá léta nejen po profesní stránce v rámci spolupráce v plzeňské fakultní nemocnici, ale rovněž i po stránce lidské. Po profesní stránce se jedná o špičkového, svědomitého lékaře v oboru neonatologie a po stránce lidské o člověka vysokých morálních vlastností.

Antonín Procházka
režisér a herec

Antonín Procházka-kopie

Jiří Dort je je špičkový primář a profesionál v tom, co dělá. Jako černický zastupitel dobře ví, že práce politika je někdy práce na dlouhou trať. A ty on jako maratónský běžec zvládá bravurně. Vytrvalost při schvalování zákonů v Senátu bude potřebovat, a proto mu držím palce.

JUDr. Jiří Pospíšil
poslanec Evropského parlamentu

Jiří Pospíšil

Pana docenta Jiřího Dorta znám několik let a vážím si jej především jako odborníka, který ve svém oboru dosahuje vynikajících výsledků – působí jako primář Neonatologického oddělení v plzeňské Fakultní nemocnici, kde pečuje o nemocné novorozence. Je to velice vzdělaný, slušný a pracovitý člověk, skvělý otec i manžel. Myslím, že by mohl být i dobrým senátorem.

Lucie Žáčkoková
Výkonná ředitelka NEDOKLUBKO o.s.

Jiří Dort

S panem primářem novorozeneckého oddělení nás pojí péče o předčasně narozená miminka a jejich rodiny. Jako ředitelka polku Nedoklubko, které pomáhá rodičům po předčasném porordu mám tu čest spolupracovat s ním na přípravách odborného programu v rámci světového dne předčasně narozených dětí, který slavíme každoročně v listopadu. Vždy je ochotný připravit poutavou přednášku, podílí se na školeních pro naše laické poradkyně a vždy je nedílnou součástí našeho realizačního týmu. Osobně si ho vážím za jeho vstřícný postoj k naší organizaci, odborné znalosti a bohaté zkušenosti v oboru neonatologie a téměř rodičovský vztah k nám rodičům.

Přílohy
PDF Jiří Dort.pdf (264 kB)
Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme