Jehličková: Peklo potřebuje rekonstrukci

17. 2. 2017

Posádkový dům armády známý jako Peklo, který má město ve svém majetku 13 let, je v havarijním stavu. "Vedení města už dříve slíbilo, že s opravami začne letos. Střechou však stále zatéká, malý sál je podepřený trámy a životnost kotlů skončila už loni. Než bude vedení města hledat peníze na projektovou přípravu k celkové rekonstrukci této památkově chráněné stavby, je nutná shoda na využití objektu," říká naše zastupitelka Ilona Jehličková (TOP 09).

Peklo čeká na své lepší časy. Bude mít štěstí jako Beseda?

V budově se stále kotle ládují koksem a střechou dovnitř zatéká.

 Plzeň – Co s ním? Nerudovská otázka začala trápit plzeňské radní. 13 let má město bývalý posádkový dům armády známý jako Peklo ve svém majetku.

A budovu nechává živořit.

Spravovala ji městská kulturní organizace Esprit, poslední dva roky má objekt ve výpůjčce společnost Plzeň 2015. Velký sál se skvělou akustikou sice pro kulturní a společenské akce funguje, jenže součástí objektu jsou i otřesné toalety, protékající střecha, malý sál s podepřeným stropem, to aby nespadl, a koksová kotelna jako vystřižená z undergroundu. „Je třeba udělat podobnou rekonstrukci, jakou prošla Beseda,“ řekl architekt Jan Soukup. Město nechalo Měšťanskou besedu opravit mezi lety 2001-2004, a to za cca 300 milionů korun. Budově se vrátil její lesk z roku 1901, zmizely veškeré umakartové náhražky původní výzdoby a latexové nátěry z doby komunismu. Jenže Peklo zřejmě takové štěstí jako Beseda mít nebude. Náměstek primátora Martin Baxa (ODS) řekl, že s opravami se sice začne, ale postupně. Mají se týkat zejména kotelny, rozvodů tepla a sociálních zařízení.

„Zatím jsou to investice asi do 20 milionů korun,“ připustil Baxa. Podle něj nejde Peklo kompletně rekonstruovat už proto, že radnice neví, jak objekt v budoucnu využívat. „Velký sál je jasný pro kulturní využití. Musíme se ale jednoznačně shodnout na tom, co s ostatním prostorem,“ prohlásil Baxa. Radnice na to chystá další analýzu, přitom studií na Peklo už si nechala zpracovat několik. Poslední z roku 2013 tam navrhla kasino a v patrech sdílené kanceláře a prostory pro volný čas. „Nejsem zrovna příznivcem kasina tam,“ přiznal Baxa.

            Náklady na kompletní rekonstrukci Pekla, které je celé památkově chráněné, se pohybují kolem 200 milionů Kč. Otázkou je i to, zda v Pekle zůstane. Muzeum generála Pattona, nebo zda se přesune do Klatovské 19.

            Opoziční zastupitelka Ilona Jehličková (TOP 09) připomněla, že vedení města už dříve slíbilo, že s opravami začne letos. „Střechou zatéká a životnost kotlů skončila už loni. Než budete hledat peníze na projektovou přípravu, tak je nutná shoda na využití objektu,“ uvedla. Podotkla, že sál je podepřený trámy a do některých částí objektu zatéká.

    DANA VESELÁ    

10.2.2017    Plzeňský deník    str. 08    Plzeň/téma

Štítky
Osobnosti: Ilona Jehličková
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme