Jehličková: Okolí Košuteckého jezírka by se mělo změnit

24. 10. 2019

Od oblíbeného jezírka zmizí zchátralá budova

Rekreační oblast na Severním Předměstí Plzně se má dočkat dalšího vylepšení

Plán na vylepšení oblíbené rekreační oblasti u jezírka na Košutce rozjíždějí zástupci městského obvodu Plzeň 1. Chtějí se zbavit ruiny, kde před lety bývala restaurace a pak také sídlo sportovního klubu Bacardi. Zhruba šest let je ale budova opuštěná a nyní už také v žalostném stavu. Město se ji dokonce opakovaně pokoušelo prodat. Marně. Proto vznikl záměr, že se s problémovým objektem vypořádá samo. „Nenašel se zájemce, který by se tím chtěl zabývat, tak jsme rozhodli, že do toho půjdeme. Začali jsme jednat se zástupci města, jestli by nám pomohli se zbouráním budovy,“ prohlásila starostka městského obvodu Plzeň 1 Helena Řežábová (ODS).

            Tvrdí, že má předběžnou architektonickou studii, která ukazuje, co by v místě po odstranění stavby mohlo vzniknout. „Mělo by to mít charakter odpočinkového místa s občerstvením a s herními prvky pro děti,“ popisuje starostka. Ta upozorňuje, že pro uskutečnění plánu bude nejdůležitější získat peníze a nyní se snaží, aby finance na demolici byly zařazeny už do rozpočtu na příští rok. Budova někdejší restaurace byla kvůli havarijnímu stavu uzavřena už v roce 2013. Tehdy zástupci města náklady na rekonstrukci odhadovali na čtyři miliony korun.

            Podle místostarostky městského obvodu Plzeň 1 Ilony Jehličkové (TOP 09) by rekonstrukce stávající budovy byla nákladnější než demolice a výstavba nového objektu. Domnívá se, že u Košuteckého jezírka by mohlo vzniknout podobné občerstvení, jaké stojí na pláži Ostende na břehu Velkého boleveckého rybníka. „Místo u jezírka je podle mě skvělé a v oblasti je to nejlepší lokalita k rekreaci,“ konstatovala.

            Náměstek primátora Pavel Šindelář (ODS) už o záměru vyřešit problém zchátralé budovy se starostkou městského obvodu jednal. „Mně by se nejvíc líbila varianta, že by Správa veřejného statku objekt zbourala a pozemek bychom svěřili městskému obvodu. Ten by si tam potom mohl realizovat vlastní projekt,“ líčí náměstek. Předpokládá přitom, že město peníze na demolici v příštím roce dokáže najít.

Radní pro ekonomiku David Šlouf (ODS) počítá s tím, že bude projednána studie záměru a vznikne dohoda o rozdělení nákladů mezi město a městský obvod. S předběžným plánem souhlasí. „To místo si to zaslouží, lidi tam rádi chodí. Než se pokoušet to znovu prodat a nemít pak přímý vliv na to, co tam bude, je lepší to vzít do vlastních rukou a dirigovat to,“ sdělil.

            Okolí Košuteckého jezírka prošlo zhruba před pěti roky obnovou, kdy byly upraveny břehy, cesty i pobytové plochy. V jezírku byly vysázeny rostliny, které pomáhají čistit vodu.

    Jaroslav Nedvěd       

23.10.2019    Mladá fronta DNES    str. 18    Kraj Plzeňský

Štítky
Osobnosti: Ilona Jehličková
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme