Jaroslav Lobkowicz otevřel hrad Rabí

3. 4. 2010
První dubnovou sobotu tradičně začíná v České republice památková sezóna. Hrady a zámky na příštích šest měsíců nabídnou svá tajemná zákoutí zvídavému oku nadšených turistů. Podobně tomu rok co rok bývalo na hradě Rabí u Sušice. Až dosud…

V sobotu 3. dubna přesně v 10:00 zdejší hrad totiž poprvé otevřel pravý aristokrat, potomek historické české šlechty, podnikatel a lídr TOP 09 pro volby do Poslanecké sněmovny za Plzeňský kraj Ing. Jaroslav Lobkowicz. Učinil tak doprovázen družinou stráží v dobových uniformách a značným množstvím příznivců politiky TOP 09 z širokého okolí.

Po odemčení hlavní hradní brány pronesl volební lídr následující slova: „Je mi ctí, že mohu tímto označit památkovou sezónu 2010 v Česku za zahájenou. Nechť pozorným návštěvníkům přinese alespoň tolik poznání jako ta minulá.“

Účastníci slavnostního otevírání rabského hradu se ve zbývajícím čase mohli kochat přehlídkou historických zbraní a výjevy z bojových scén. Ženská část publika zajisté ocenila lekce středověkého tance či romantické písně legendárních trubadůrů.  Pro děti pořadatelé přichystali koutek plný zábavných soutěží.

Akci přijeli podpořit také četní vrcholní představitelé a kandidáti TOP 09 Plzeňského kraje. Například celostátní místopředseda strany a předseda jejího Krajského výboru v Plzeňském kraji PhDr. Marek Ženíšek, Ph.D., krajští místopředsedové Mgr. Jan Fluxa, Martin Kříž a Tomáš Jílek, který je zároveň krajským volebním manažerem.

Z kandidátů TOP 09 pro květnové sněmovní volby za Plzeňský kraj si otevírání hradu Jaroslavem Lobkowiczem nenechali ujít primář očního mikrochirurgického centra Ofta Plzeň MUDr. Michal Janek, notářka Mgr. Anna Röschová, vrchní ředitel sekce na Ministerstvu pro místní rozvoj ČR Ing. Jiří Vačkář a starosta Dolní Bělé a praktický lékař MUDr. Tomáš Křiklán.

Řeč během dne přišla zejména na ochranu památek pohledem TOP 09. K tomuto se vyjádřil krajský předseda strany a dvojka na plzeňské kandidátce TOP 09 pro volby do Poslanecké sněmovny Marek Ženíšek. „V našem programu jsme se zavázali předložit po volbách návrh nového památkového zákona. Jeho schválením se ochrana památkového dědictví stane konečně komplexní záležitostí, přičemž pravidla pro vlastnictví kulturního dědictví již přestanou neúměrně svazovat odpovědné majitele,“ nastínil priority TOP 09 v oblasti památkové péče Marek Ženíšek.

Aktivně se organizačních úkolů výjimečné události zhostili členové Místní organizace TOP 09 v sousedních Horažďovicích v čele se svým předsedou Ing. Petrem Turkem. Jejich práci ocenil krajský místopředseda a předseda Regionálního výboru TOP 09 Klatovsko a Domažlicko Martin Kříž. „Horažďovičtí členové TOP 09 znovu prokázali svou spolehlivost, odpovědnost a maximální nasazení ve prospěch cílů, kvůli nimž naše strana vznikla. Přeji předsedovi Turkovi a jeho týmu hodně sil i pro komunální volby, které proběhnou letos na podzim,“ vyjádřil se pochvalně krajský místopředseda Kříž.  

Tiskové oddělení TOP 09 v Plzeňském kraji
V Sušici dne 3. 4. 2010
Galerie
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme