Dort: Nové přístroje zlepší péči o nedonošené děti ve FN Plzeň

6. 4. 2016

Kvalitnější diagnostiku u nedonošených dětí a péči o ně v lepším prostředí umožní fakultní nemocnici v Plzni nové přístroje a vybavení pro Centrum vývojové péče Neonatologického oddělení. Sonograf pro vyšetření srdce, speciální kameru pro diagnostiku vážných poruch sítnice u nejmenších miminek i nábytek za celkem sedm milionů korun pořídila nemocnice z norských fondů, řekl primář neonatologie Jiří Dort.

Do ambulantního Centra vývojové péče dochází ročně na tisíce vyšetření 1000 předčasně narozených dětí z Plzeňského a Karlovarského kraje. Centrum se o ně stará často až do školního věku. Lékaři sledují jejich tělesný, psychomotorický i smyslový vývoj. Za posledních 20 let podle Dorta stouplo množství předčasně narozených dětí až o desítky procent. V ČR se předčasně narodí každé osmé až deváté dítě, řekl. Podílí se na tom stres, až o deset let vyšší průměrný věk rodiček i jejich chronické nemoci.

Nový sonograf umožní vyšetření srdce dětí. Stará technika neměla dostatečné zobrazení a lékaři museli nejmenší děti přenášet na vyšetření do jiných pavilonů. To ale představovalo riziko infekce.

Nově pořízená retinální kamera představuje podle Dorta úplný průlom. Nasnímá a uloží nález na sítnici u novorozence. Nedonošené děti trpí mimo jiných komplikací poruchami zraku. Dosud oční lékaři tyto děti vyšetřovali klasickým přístrojem a nálezy si sami ručně zakreslovali. To ale trvalo dlouho a nebylo to přesné. Teď během chvilky získají video nebo řadu snímků sítnice a mohou je v čase porovnávat, řekla přednostka oční kliniky Renata Říčařová. Kamera dokáže rychle a přesně získat obraz sítnice a ze snímků lékaři odhalí vážné oční onemocnění, takzvanou retinopatii nedonošených, která může vést až ke slepotě.

Všechny nedonošené děti musí oční lékaři vyšetřovat každý týden až do doby, než by v případě normálního průběhu těhotenství dosáhly 40. týdne, řekla Říčařová. Čím nižší je porodní váha nedonošence, tím větší je riziko poškození sítnice. Pokud lékaři odhalí potíže na sítnici, odvážejí děti do centra v motolské nemocnici, kde se provádějí operace.

Zatímco před 20 lety nemělo dítě s váhou kolem půl kilogramu téměř šanci na přežití, dnes se je daří lékařům zachraňovat. "Pro stupeň zralosti je rozhodující délka těhotenství, ta je dnes položena mezi 23. a 25. týden těhotenství," řekl Dort. Ve FN se ročně podle něj narodí předčasně asi 600 dětí, pod hranici silné nezralosti 1500 gramů je to kolem sta dětí ročně a těch nejmenších s hmotností kolem 500 gramů asi 20 ročně.

Zdroj: 5.4.2016 o zdravotnictvi.cz str. 00 Zpravodajství

Štítky
Osobnosti: Jiří Dort
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme