Dojemná tisková konference ČSSD k církevním restitucím

reakce Pavla Čížka, starosty Spáleného Poříčí a kandidáta na hejtmana

24. 8. 2012

Dojemná tisková konference ČSSD představila svou vizi řešení vztahu státu a církví a myšlenku zasílání složenek jako účtu za restituce občanům.

Tato tisková konference je dobrou zprávou v tom, že ČSSD již začala šetřit a výdaje na volební kampaň již nebudou tak enormní a s podivnými slevami jako minule. Proč si to myslím? ČSSD zřejmě zvolila velmi levnou agenturu, protože ta jí toho moc neporadila. Minulé krajské volby vyhrála ČSSD na pověstné Julínkově třicetikoruně, kterou měly kraje proplácet, ale nakonec tento slib čestně plnil pouze hejtman Rath.
Agentura pravděpodobně poradila, že nyní se volby vyhrají na tom, že lidé nechtějí nic vrátit církvím. Že s tím kraje nemají nic společného je asi vedlejší. A druhá rada agentury zněla: „Kalouskovi se minule podařilo „nabudit“ lidi posíláním složenek, zkusíme to taky.“

Na tiskové konferenci byl představen návrh toho, aby se původní majetek církví dal do církevního fondu a provoz církví se řešil daňovými asignacemi. Jako teoretický předpoklad, proč ne. Ale ČSSD vládla 8 let. Proč tedy nic z toho její vlády nenavrhly dřív a její představitelé prohlašovali, že nic řešit nebudou? Jaký rozdíl pro občany – adresáty složenek bude v tom, vydat majetek církvím nebo ten samý majetek dát do církevního fondu? Proč měnit návrh, když už se církve rozhodly, že se o vydaný majetek a náhrady rozdělí a státu ubude starost s financováním?
Není to spíše tak, že se ČSSD lekla, že údajně neřešitelný problém vyřešil STAN a TOP 09 tak rychle a výhodně pro stát a tím i pro každého občana?

Pavel Čížek
starosta Spáleného Poříčí a kandidáta na hejtmana
Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme