Co s hernami? Velké téma plzeňských voleb

15. 9. 2014

Plzeň – Příležitost zcela zakázat v Plzni všechny herny s automaty radnice zatím nevyužila. Dosluhující zastupitelstvo herny ve městě jen omezilo. Ze seznamu míst, kde je město toleruje, jich vyškrtalo asi 60% a nechalo žít zhruba 120 z nich. Musí být bez světelných reklam a blikajících jackpotů. Zastupitelé udělili také výjimku kasinům na náměstí Republiky. Ta smějí fungovat dál.

Město má z provozu heren ročně více než 140milionový výnos, podle počtu heren na svém území jej inkasují jednotlivé městské obvody. Nejvíc má třetí městský obvod, a to asi 60 milionů korun. Pokud by se hráčská doupata úplně zakázala, obvody by o peníze přišly. Město tak raději toleruje, že herny zvyšují kriminalitu v ulicích. Někteří politici jsou přesvědčeni o tom, že úplný zákaz provozoven s hracími automaty je nesmysl a jeho omezení je dostačující. Argumentují tím, že by po zákazu začaly vznikat herny nelegální a město by nad nimi ztratilo veškerou kontrolu.

O zákazu heren mohli rozhodnout Plzeňané v referendu. Současně s komunálními volbami ho chtěla TOP 09, která za víc než tři měsíce sesbírala kolem 10,5 tisíce hlasů lidí. Jenže k vypsání referenda bylo třeba cca 13,5 tisíce podpisů, takže to nestačilo. Z vlastní vůle zastupitelé referendum nevyhlásili. Referendum odmítla koaliční ODS a ČSSD i opoziční Občané, podpořili ho naopak komunisté.

Ekonomický náměstek primátora Martin Zrzavecký (ČSSD) řekl, zatímco v roce 2010 měly obvody z hazardu přes 58 milionů korun, loni byl výnos ze všech loterií už 146 milionů korun. Výhledy na příští tři roky počítají s ročními výnosy 73 milionů korun. Ondřej Ženíšek TOP09 Takto městem získané finance nevyváží negativní jevy s tím spojené. Krádeže, rozpad rodin atd. Strašení vznikem černých heren je účelové.

Připravili jsme pro vás Politickou inventuru. Příští dva týdny bude denně vycházet téma, jímž se radnice zabývala či zabývá. Oslovili jsme lídry dvanácti politických stran a hnutí, které v Plzni v říjnových komunálních volbách (10.­11. října) kandidují. Každý z nich odpovídá na danou otázku vždy ANO/NE, svůj názor může následně vysvětlit či okomentovat. Schopný politik se pozná i podle toho, že dokáže jasně a stručně formulovat své myšlenky, a proto naši lídři dostali na svůj komentář pouze 140 znaků. V přehledu jsou seřazeni podle pořadového čísla, které pro volby strana dostala.

Vybraná témata 15. 9. hazard a jeho regulace 16. 9. městské nájemní bydlení/ sociální bydlení 17. 9. bezdomovectví/prostituce/ problémoví spoluobčané 18. 9. doprava v centru 19. 9. placené parkování 20. 9. díra po Inwestu 22. 9. veřejná doprava v Plzni 23. 9. Plzeň – Evropské hlavní město kultury 2015 24. 9. kašny a zeleň na náměstí 25. 9. ekonomika a další zadlužování města 26. 9. sociální politika 27. 9. sport a zábava

V Plzni na velkou radnici dále kandiduje těchto pět stran, mají ale buď neúplné kandidátky, nebo se v průzkumu veřejného mínění pohybují až na zadních pozicích: • Strana svobodných občanů (lídr Jan Zavadil) • Volební strana Republika (Martin Ščepka) • Sdružení DSZ a NK (Zdeněk Kylián) • Strana práv občanů (Jan Kůrka) • DSSS – Za Plzeň bez hazardu a nepřizpůsobivých (Jiří Štěpánek)

OTÁZKA NA LÍDRY KANDIDÁTEK: Schvalujete plošný zákaz hazardu v Plzni?

Dita Portová Veřejné zájmy Plzně Jsme pro úplný zákaz. Díky politickým podnikatelům uvnitř koalice se hazard fakticky nereguloval. Přímé vazby na majitele heren má zejména ODS.

VladimírDuchek Pravá volba pro Plzeň Jsem pro nulovou toleranci hazardu provozovaného v hernách na území města Plzně, protože rozsah heren v poslední době překročil přiměřenou mez.

MartinMarek Změna pro Plzeň Jako jediní jsme navrhli zastupitelstvu úplný zákaz hracích automatů a heren v Plzni. Návrh znovu předložíme na novém zastupitelstvu.

PetrVaněk Společně za Plzeň Automaty jsou byznys s chudobou a město se na ní nemá podílet coby spolupachatel. Hazard podněcuje kriminalitu, závislosti a problémy rodin.

PavelŠrámek ANO2011 Nejsme populisté. Co zakážete, přelije se do šedé ekonomiky, černých heren. Jsme pro odsun na periferie, snížení počtu a zákaz v restauracích.

Václav Štekl KSČM KSČM má plošný zákaz hazardu jako klíčový bod programu.

Naděžda Mauleová Plzeň pro sport Chceme ho dostat z blízkosti škol a školek, na jedno místo na okraj města a příjmy z hazardu využijeme k rozvoji sportovních aktivit dětí.

Martin Zrzavecký ČSSD Při plošném zákazu vznikají černé herny. Jsem pro regulaci hazardu. Přijatá vyhláška sníží počet heren v Plzni o 60 procent.

Marcel Hájek Občané patrioti Vhodnější je regulace – periferizace automatů mimo centrum. Jde o jistý druh podnikání, periferní bary by bylo nutno zavřít, často z toho žijí.

Martin Baxa ODS Jsem ale pro výraznou regulaci a kontrolu. Proto jsme v Plzni zakázali všechny herny v historickém centru a celkový počet snížili o víc než polovinu.

Petr Náhlík KDU­ČSL Většinu ´proherních´ automatů povolilo Ministerstvo financí vedené M. Kalouskem – proti vůli obcí. Ústavní soud umožnil obcím nápravu.

15.9.2014 Plzeňský deník str. 03 Komunální volby

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme