Česká republika není outsiderem uprostřed Evropy

31. 5. 2013

Píše se rok 2020 a Praha rozhoduje spolu s Varšavou a  Berlínem o budoucnosti Evropské Unie. Přijde Vám to jako sci-fi? Ne tak úplně.

Nedávno jsem potkal naše přátele z německé CDU, mimo jiné došla řeč i na to, kdy se Česká republika chystá přijmout euro. Namítl jsem, že eurozóna sama o sobě má teď jistě jiné starosti k řešení, než přistoupení ostatních zemí k eurozóně. Jeden z našich německých kolegů ale namítl: “My vás potřebujeme. Eurozóna vás potřebuje.“

A tak jsem si v hlavě promítl ekonomickou situaci v současné Evropě. Jižní státy společně s Francií se propadají do dluhové propasti. Velká Británie si zcela vážně pohrává s myšlenkou vystoupení z Unie a osud Evropy bude stále více závislý na vytvoření funkční koalice států se stabilní a nezadluženou ekonomikou. Nejenom v Německu začíná být jasné, že tato koalice bude těžko myslitelná bez České republiky a Polska, možná i Slovenska. I z našeho pohledu je Německo přirozeným partnerem pro budoucnost, vždyť nás pojí podobné ekonomické, kulturní i jiné zájmy. A když se z  příjemce z rozpočtu EU změníme v plátce, tak i naše slovo bude mít jinou váhu, než kdykoliv před tím.

Historie nenápadné země uprostřed Evropy se tedy začíná měnit. Měli bychom se začít chovat dospěle a činit smysluplné kroky a ne se dětinsky vztekat, lamentovat a sypat písek do soukolí. Je totiž pravděpodobné, že se blíží doba, kdy v tomto soukolí budeme mít velké a nepominutelné slovo.

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme