Vozobule: Zlevní, nebo zdraží se doprava v Plzni?

25. 4. 2018

Politici už předvolebně agitují, začínají slevami v městské dopravě

Zlevní, nebo zdraží se doprava v Plzni?

 

Plzeň – Politici už servírují voličům první porce slibů před říjnovými komunálními volbami.

            „Jsem pro to, aby děti do 15 let a senioři nad 65 let jezdili městskou dopravou zdarma,“ prohlásil primátor Martin Zrzavecký (ČSSD). Na posledním zastupitelstvu zmínil nedávno vládou odhlasované slevy, které se ale týkají jen krajské a státní dopravy. „Mrzí mě, že ne městské. Vůči Plzeňákům je to nekorektní a zůstává na obci, zda bude slevy poskytovat,“ řekl Zrzavecký. Tvrdí, že v případě dětí se jízdou zadarmo vyřeší i další problém. „Zabezpečíme je proti budoucím exekucím,“ připomněl dřívější aktivitu PMDP kolem vymáhání pokut od dětských pasažérů.

            Starosta třetího městského obvodu Radislav Neubauer (ČSSD) chce primátora trumfnout, protože kromě slev pro seniory navrhuje ještě poloviční jízdné pro všechny ostatní, co dnes platí plnou taxu. „Už vzhledem ke stavu silnic,“ poznamenal Neubauer.

            Opozice se ptá, kde na to chce ČSSD vzít. „Vaše návrhy jdou do minusu, městský rozpočet bude muset dávat víc peněz,“ upozorňuje Michal Vozobule z TOP 09. Říká, že primátor mohl slevy dávno prosadit, když je na radnici osm let, z toho čtyři zastával funkci ekonomického náměstka. Už proto, a také kvůli datu 1. září, kdy by měly slevy podle Zrzaveckého začít platit, považuje sliby za předvolební rétoriku.

            Ekonomický náměstek primátora Pavel Kotas (ČSSD) dokonce navrhl, že město může jízdné kompenzovat z peněz, které vzejdou ze spojení Plzeňské teplárenské a Plzeňské energetiky. Právě on a primátor přitom dostali od svých spolustraníků poté, co oba hlasovali pro prvotní záměr spojení obou podniků, výrazný políček a zhouplo se pod nimi radniční křeslo.

            Ostatní strany jsou vůči návrhům opatrné. „Každá sleva něco stojí, abychom třeba nemuseli zvedat daň z nemovitosti. Do toho by ODS nešla,“ prohlásil šéf klubu zastupitelů za občanské demokraty David Šlouf.

            Paradoxně diskuse kolem slev probíhá v době, kdy magistrát rozeslal městským obvodům k vyjádření návrh na zdražení prakticky veškerého jízdného. Tím je předvolební guláš dokořeněn a přestává být jasné, zda chtějí na radnici jízdné zlevnit, nebo zdražit. „To bude až politické rozhodnutí,“ uvedl primátor.

    DANA VESELÁ       

24.4.2018    Plzeňský deník    str. 02    Region/zpravodajství

Štítky
Osobnosti: Michal Vozobule
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme