Vozobule: Plzeň je město budoucnosti

29. 9. 2018

„Jsme připraveni naplňovat vizi města Plzně jako moderního, hrdého a úspěšného města,“ říká v rozhovoru kandidát na primátora za TOP 09 Michal Vozobule. Ten se narodil v roce 1980 v Plzni. Po maturitě na Gymnáziu Františka Křižíka vystudoval politologii v Olomouc. První pracovní zkušenosti nasbíral v Regionální rozvojové agentuře Plzeňského kraje. Následně byl několik let zástupcem ředitelky Gymnázia Františka Křižíka, kde vyučoval společenské vědy a moderní dějiny. Dále působil na dalších plzeňských školách včetně pedagogické fakulty ZČU. Do politiky vstoupil v roce 2009, kdy se stal členem TOP 09. O rok později se stal zastupitelem města Plzně.

Jste v městském zastupitelstvu už osm let, proč kandidujete znovu?

Protože mě práce v zastupitelstvu baví. A taky proto, že vidím, jak málo lidé ve vedení města dělají pro rozvoj Plzně. To se musí konečně změnit. Může to znít sice naivně, ale fakt je, že každým rokem člověk získává přesnější představu o chodu města. A tak mě fascinuje, jak málo toho vedení města v posledních čtyřech letech pro občany a město samotné udělalo. To je tristní. 


Podařilo se Vám něco během těch osmi let prosadit?

Myslím, že na to, že jsme byli osm let v opozici, tak toho není málo. Klíčový je náš vliv na celkové prostředí. Řada věcí, nebýt našeho působení, by prošla bez povšimnutí. Nebo naopak se konečně začalo o těch tématech mluvit. Např. jsme v roce 2011 jako vůbec první přišli s myšlenkou regulovat hazard. Do té doby to nikoho z ČSSD a ODS ani nenapadlo. Vytvořili jsme tlak, který vedl alespoň k nějaké regulaci. K ideálu má sice současná vyhláška daleko, ale alespoň ke snížení počtu míst, kde se smí hazard provozovat, reálně došlo. Nebo třeba bývalý objekt vojenské správy na Klatovské 19, kde je jeden z unikátních Loosových interiérů. Nebýt kolegyně Jehličkové, tak se s ním nic nedělalo a město by ho vrátilo ministerstvu obrany. Dokázali jsme také zabránit snahám vyvedení městského majetku za nízké ceny a jejich následné zhodnocení pro developerský projekt, jako se tak málem stalo na pozemcích u OC Luna na Borech. Našlo by se toho jistě ještě celá řada. A to ani nemluvím o dobré práci kolegů v jednotlivých městských obvodech.


Jaké největší chyby tedy podle Vás současné vedení města udělalo?

Nulová vize! Současná koalice ČSSD, ODS, OPAT a KDU-ČSL za poslední čtyři roky reálně neudělala nic. V závěru se trochu snaží zahajovat dlouhá léta plánované stavby, aby to vypadalo, že něco udělali, ale tím podle mě plzeňské voliče těžko ošálí. Už jenom to, že jim prakticky osm měsíců trvalo napsat programové prohlášení, bylo více než legrační. To pak bylo tak obecné, že nyní budou jistě tvrdit, že toho většinu splnili. Ale realita je bohužel taková, že se rozvoj města na čtyři roky prakticky zastavil. Řízení města pak provázel chaos a nerozhodnost.


Jak se to třeba projevilo?

Uvedu to na příkladu Depa2015 a kulturního domu Peklo. Prakticky čtyři roky se vedení města nebylo schopno dohodnout,
co s těmito objekty. Co je pro ně prioritou. A realita? Do Depa2015 primátor roubuje městskou tržnici, která se tam příliš nehodí, jen proto, aby vykázal splnění volebního programu, a přes evidentní snahu vedení Plzně 2015, není ani připravena rekonstrukce tohoto objektu. A Peklo je zavřené, protože hrozí jeho zřícení.


Je něco, za co byste současné vedení města pochválil?

Myslím, že se některé věci přece jen posunuly správným směrem. Vypadá to, že jsme nyní blíž k fungujícímu sociálnímu
bydlení. Stejně tak bylo posíleno financování sociálních služeb, což bylo v minulém období značně zanedbáno. Ale při současných finančních možnostech města Plzně je to strašně málo.


Na jaká témata se budete po volbách soustředit primárně? Co podle Vás nejvíce „hoří“?

Poslední měsíce nám ukázaly, jak málo jsme připravení na horké klima ve městě. A vůbec stav prostředí, ve kterém žijeme.
Město evidentně není připravené na sucho a vysoké teploty. A když už zaprší, tak obrovské množství vody bez užitku odteče
společně se splašky do řeky a není nijak využité. To je chyba! Chtěli bychom podpořit projekty zelených střech a fasád, rozumně hospodařit s městskou zelení, která dokáže město ochladit, využít dešťovou vodu pro zalévání nebo konkrétním projektem dostat dešťovou vodu do Boleveckých rybníků. Je toho celá řada. Proto jsem rád, že naše pozvání na kandidátku do zastupitelstva přijal RNDr. Duras, který se touto problematikou intenzivně a vysoce odborně zabývá.


V Plzni podle mnoha občanů chybí zejména akvapark. Plzeňská TOP 09 s touto myšlenkou přichází. Není to jen předvolební heslo?
To v žádném případě. My jsme v posledních letech opakovaně do zastupitelstva města Plzně předkládali návrh, aby byly aktualizované studie, které město k akvaparku má a které slouží jako podklad pro přípravu celé stavby. Kolegové z ostatních stran toto téma však nikdy nebrali příliš vážně. Ale uvidíte, že v rámci volební kampaně se určitě u řady z nich také objeví. Každopádně se možná budeme lišit v detailech, my si např. myslíme, že by akvapark nemělo stavět přímo město. K dobré ekonomice akvaparků totiž musí být k dispozici i další služby, třeba ubytování, kongresové zázemí, nebo i něco dalšího, a to prostě město provozovat nemá, protože to neumí. My říkáme, vytvořme podmínky pro takovou investici, vyberme pozemky, pomozme se sítěmi, infrastrukturou, diskutujme o příspěvku na provoz, ale nechme tu samotnou investici na privátní sféře.


Kandidátku TOP 09 podporuje Plzeňská aliance, ale i plzeňští Zelení? Proč jste se rozhodli spolupracovat? Nejsou Zelení
přece jenom programově jinde než TOP 09?

My jsme předně rádi, že se nás tyto dva subjekty rozhodly podpořit. Všichni jsme pochopili, že další tříštění sil nedává žádný
smysl. A samozřejmě by nedošlo ke spolupráci, pokud bychom si v komunálním programu pro Plzeň nerozuměli. Můžeme
mít na některé věci odlišný pohled, ale to je přirozené.

Jak budete řešit katastrofální situaci s parkováním ve městě?

Parkování musí dostat nějaký jasný systém. Podle nás musí stát na třech základních pilířích. 1) Prioritní parkování pro rezidenty v kombinaci s placenými zónami. 2) výstavba záchytných parkovišť na okraji města s parkovným jako lístkem na veřejnou dopravu. 3) Výstavba parkovacích objektů v klíčových lokalitách ve městě (bazén na Slovanech, Světovar, u Luny,
na Severním předměstí). 

Co byste chtěl vzkázat plzeňským voličům? 
Ať hlavně přijdou k volbám a ideálně zaškrtnou celou kandidátku TOP 09. Pak bych všem Plzeňákům přál po volbách
mnohem lepší vedení města, které konečně posune město dál a nebude házet aktivním lidem klacky pod nohy. Plzeň by si to už určitě zasloužila.

PLZEŇSKÁ TOPKA, VOLEBNÍ NOVINY TOP 09, září/řijen 2018

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme