TOP 09 oslavila 30 let svobody a demokracie

18. 11. 2019

TOP 09 v Plzeňském kraji si dnes v Plzni připomněla 30. výročí od 17. listopadu 1989, kdy došlo k brutálnímu zásahu komunistické policie proti pokojné manifestaci organizované vysokoškolskými studenty. Představitelé TOP 09 se k pietnímu setkání shromáždili s desítkami občanů u Lavičky Václava Havla, kde položili květiny a zapálili svíčky. Odkaz sametové revoluce si připomněli dnes také v Přešticích.

„Václav Havel řekl, že naděje není přesvědčení, že něco dobře dopadne, ale jistota, že má něco smysl – bez ohledu na to, jak to dopadne. Letos si připomínáme 30 let od sametové revoluce a já jsem přesvědčen, že stejně jako stálo za to bojovat o svobodu tehdy, má to smysl také dnes,“ řekl na společném setkání u Lavičky Václava Havla v Plzni předseda plzeňské TOP 09 Michal Vozobule.

Členové a podporovatelé TOP 09 se poté přesunuli k Západočeskému muzeu, které bylo slavnostně nasvícené v barvách trikolory. Zde si v 17 hod. a 11 min. v akce Post Bellum: Nezpomeňme poslechli zvony Paměti národa, které se v tento čas rozezněly v celé republice zvony. „Zvony nám symbolicky připomněly oběti komunismu a tisíce lidí, kteří se totalitnímu režimu postavili.  Komunistické bezpráví nesmí být zapomenuto, stejně jako odvaha těch, kteří nalezli odvahu mu vzdorovat,“ vyzval Michal Vozobule.

Poté si zástupci TOP 09 u sídla bývalého Krajského výboru KSČ na Americké 42 zúčastnili performance „Hvězda padá, KONEČNĚ!“, během které byl odstraněn zapomenutý symbol komunismu ze střechy budovy. Společné odpoledne pak zakončili na náměstí Republiky na happeningu „Zvonit klíči nestačí! Jedeme dál“.

Oslavy 30 let demokracie dnes probíhaly také v Přešticích. V rámci nich bylo možné shlédnout také film o proměnách Přeštic od roku 1989. „Po 17. listopadu 1989 jsme možná snáze než jiné země získali svobodu a demokracii. O to důležitější je připomínat si, že tomu tak předtím nebylo. Město Přeštice bylo osvobozeno americkou armádou, což se nesmělo přes 40 let slavit. Je městem, kde se v prosinci 1975 konala přednáška Ivana Martina Jirouse a koncert nezávislých hudebníků, které vedly k zatýkání a prvnímu procesu s českým undergroundem, ale také k vlně solidarity, podnítily vznik Charty 77 a nepřímo tak ovlivnily události Sametové revoluce. Přeštice si váží svobody a demokracie ,“ říká starosta Přeštic Karel Naxera (TOP 09).

Eva Šafránková, krajská manažerka TOP 09

Galerie