Ministr zdravotnictví Válek navštívil Plzeňský kraj

17. 8. 2023

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek ve čtvrtek 17. srpna navštívil v doprovodu poslance Miloše Nového a členů vedení krajské organice TOP 09 Plzeňský kraj. Během své cesty se zaměřil na zdravotnická zařízení. Jako první navštívil Hospic svatého Lazara, který už 25 poskytuje služby pacientům z celého Plzeňského kraje a v současné době vedení hospicu připravuje projekt „nový dům pro hospic“, díky kterému by se hospic mohl přesunout do vhodnějších prostor. Následně navštívil Městskou nemocnici v Plzni – PRIVAMED a.s. Jedná se o nemocnici s tradicí od roku 1832, původně v centru města, od r. 1983-85 přestěhována do dnešního areálu v Kotíkovské ulici v Plzni.  Od roku 1995 funguje jako nestátní zdravotnické zařízení a je průběžně modernizována.

Cestu po Plzeňském kraji ministr zakončil v Klatovské nemocnici, kde se setkal nejen s vedením Klatovské nemocnice, ale i Lékařské fakulty v Plzni, Univerzity Karlovy. Ministra přivítal ředitel nemocnice Jiří Zeithaml, děkan fakulty Jindřich Fínek a proděkan fakulty Radek Kučera. Klatovská nemocnice a. s. je největší nemocnicí ve vlastnictví Plzeňského kraje a druhá největší po FN Plzeň.  Má také druhé největší spektrum oborů, které se daří rozšiřovat, podílí se na výuce mediků Lékařské   fakulty. Nový hlavní pavilon byl postaven v roce 2012, nyní zbývá dobudovat ještě další pavilon a   urgentní příjem, staví se také nové pracoviště dialýzy.

„Zpětná vazba z krajů je pro mě jako ministra velmi zásadní. Díky ní získávám informace od lékařů a pacientů přímo na místě. Jednání s vedením Hospicu svatého Lazara i obou nemocnic bylo velmi konstruktivní, otevřené a z Plzeňského kraje se vracím s řadou podnětů. Městská nemocnice v Plzni i Klatovská nemocnice jsou důležitou součástí zdravotní péče v Plzeňském kraji. Rád bych také ocenil spolupráci Klatovské nemocnice a Lékařské fakulty UK v Plzni, ze které těží obě strany,“ říká ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.

„Jsem velmi pyšný na spolupráci s Lékařskou fakultou, a to nejen v oblasti výuky, nyní připravujeme vznik společného výzkumného pracoviště na výzkum a přesné měření vitaminu D, jeho metabolitů a dalších steroidních hormonů. Pracoviště kapalinové chromatografie s hmotnostní spektrofotometrií vybudovala Klatovská nemocnice, ale společně v něm budou pracovat odborníci Klatovské nemocnice a Ústavu farmakologie a toxikologie,“ říká primář Richard Pikner z Klatovské nemocnice, který vznik pracoviště inicioval.

Také se nám podařilo rozšířit spektrum zdravotních služeb o další obor, a to klinickou imunologii a alergologii, která v klatovském regionu velmi chyběla,“ dodává Richard Pikner.

 

Miroslav Hlaváč, krajský manažer TOP 09 Plzeňský kraj

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme