Marek Ženíšek získal nominaci do Evropského parlamentu

5. 9. 2023

Krajský výbor TOP 09 Plzeňského kraje na svém pondělním jednání jednohlasně nominoval poslance a předsedu Zahraničního výboru Poslanecké sněmovny Marka Ženíška jako kandidáta pro volby do Evropského parlamentu v příštím roce.

„Evropa čelí ruské agresi, která nám naplno ukázala důležitost zásadové zahraniční politiky. Přál bych si, aby si EU byla více vědoma své síly, vystupovala jako celek a neuhýbala autoritářům ani o centimetr. Nesmírně si vážím nominace do evropských voleb,“ říká ke své nominaci Marek Ženíšek.

 

Medailonek 

PhDr. Marek Ženíšek, Ph.D., se narodil 26. listopadu 1978 v Plzni. Vystudoval Filozofickou fakultu Západočeské univerzity v Plzni a Fakultu sociálních věd Karlovy univerzity v Praze. V roce 2006 obdržel doktorský titul z oboru politologie. Od roku 2003 do roku 2017 přednášel na Katedře politologie a mezinárodních vztahů v Plzni.

V minulosti působil ve funkci náměstka hejtmanky Plzeňského kraje pro oblast kultury, náměstka ministra spravedlnosti a 1. náměstka ministra zdravotnictví, kde stál u zrodu reformy psychiatrické péče. Za tuto činnost v roce 2019 obdržel od odborné společnosti Medaili za zásluhy o rozvoj oboru psychiatrie v ČR.

V letech 2013-2017 byl poslancem Poslanecké sněmovny PČR, kde působil ve výborech pro obranu a pro evropské záležitosti. V letech 2018–2019 zastával funkci proděkana pro strategii, rozvoj a vnější vztahy Fakulty zdravotnických studií na Západočeské univerzitě v Plzni. V roce 2021 byl znovuzvolen do Poslanecké sněmovny a stal se předsedou Zahraničního výboru Poslanecké sněmovny.

Marek Ženíšek je zakládajícím členem TOP 09 a v současné době je členem výkonného výboru TOP 09 a krajského předsednictva TOP 09 v Plzeňském kraji. Působí také jako výkonný ředitel politického think-tanku TOPAZ. Marek Ženíšek je autorem či spoluautorem několika knih a odborných textů na téma politické a volební systémy. K jeho zájmům patří běh, četba a cestování. Je ženatý a má dvě děti, syna Matěje a dceru Rebeku.

Miroslav Hlaváč, krajský manažer TOP 09 Plzeňský kraj

Štítky
Osobnosti: Marek Ženíšek
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme