Koalice SPOLU představila lídry do komunálních voleb v Plzni i do Senátu

13. 6. 2022

ODS, TOP 09 a KDU-ČSL znovu spojí síly v koalici, která se osvědčila v loňských sněmovních volbách, také v podzimních komunálních volbách v Plzni a ve volbách do Senátu. Lídrem plzeňské kandidátky SPOLU bude náměstek primátora David Šlouf. Do Senátu v obvodu č. 7 bude kandidovat starosta Přeštic Karel Naxera.

Kandidátku SPOLU se podařilo sestavit nejen pro volby do Zastupitelstva města Plzně ale také na plzeňských obvodech. Na prvních deseti místech kandidátky SPOLU do městského zastupitelstva budou kandidovat: 1) David Šlouf (ODS), 2) Veronika Jilichová Nová (ODS), 3) Michal Vozobule (TOP 09), 4) Štěpán Krňoul (KDU-ČSL), 5) Martin Baxa (ODS), 6) Lukáš Hegner (ODS), 7) Pavel Šindelář (ODS), 8) Jiří Lodr (KDU-ČSL), 9) Petr Suchý (TOP 09), 10) Lumír Aschenbrenner (ODS).

Kandidátku SPOLU v obvodu Plzeň 1 povede jeho současná starostka Helena Řežábová (ODS), lídryní za TOP 09 bude místostarostka Ilona Jehličková a lídrem za KDU-ČSL bude předseda obvodního finančního výboru Štěpán Krňoul.

V Městském obvodu Plzeň 2 – Slovany bude post starosty obhajovat Lumír Aschenbrenner (ODS), lídrem za TOP 09 bude současný místostarosta Jan Fluxa a lídrem za KDU-ČSL ředitel Městské charity Plzeň Pavel Janouškovec.

Na starostu centrálního obvodu bude kandidovat jeho současný místostarosta Petr Baloun (ODS), lídrem za TOP 09 bude místostarosta Ondřej Ženíšek a lídryní KDU-ČSL předsedkyně osadního výboru Valcha Libuše Hubáčková.

Na Doubravce povede kandidátku místostarosta Zdeněk Mádr (ODS), lídrem TOP 09 bude současný radní obvodu Václav Lacyk a za KDU-ČSL pak úřednice Helena Regnerová.

Na starosty menších plzeňských obvodů budou za koalici SPOLU kandidovat v obvodu Plzeň 5 – Křimice: místopředseda Českého rybářského svazu v Křimicích a řidič autobusu Pavel Novotný (bezpp.), v obvodu Plzeň 7-Radčice: starosta Radčic a lékař Rolando Arias (bezpp.), v obvodu Plzeň 8 - Černice: zastupitel obvodu a lékař Martin Štěpán (TOP 09), v obvodu Plzeň 9 – Malesice: administrativní pracovnice z Dolního Vlkýše Markéta Frydrýnová (bezpp.) a v obvodu Plzeň 10 – Lhota: starostka obvodu Zdena Hončarová (ODS).

Mezi klíčové priority koalice SPOLU v Plzni budou patřit především dostupné bydlení pro mladé rodiny a seniory, zachování levných energií, fungující doprava, zelenější a čistší město. Stranou našeho programu nezůstane ani školství a péče o seniory. Proto koalice SPOLU bude dál stavět nové mateřské školy a domovy pro seniory.

 „Už v roce 2015 jsme jako první město v ČR schválili Koncepci sociálního a dostupného bydlení. Díky tomu jsme dodneška poskytli 1173 nových bytů pro především mladé rodiny, samoživitelky, anebo seniory. V září dokončíme projekt výstavby dostupného bydlení v Zátiší, kde vzniká dalších 180 nových bytů. Máme připraveno 8 lokalit ve vlastnictví města Plzně, kde postavíme v následujících několika letech dalších 400 dostupných bytů. To není planý slib, ale jasný fakt. V dnešní době se více než v minulosti ukazuje, jak důležitá je skutečnost, že město je vlastníkem, nebo majoritním vlastníkem, poskytovatelů základních komodit, jako je voda, teplo a veřejná doprava. Obyvatelům města Plzně tak zajistíme jejich stabilitu, jistotu a dostupnost. Budeme usilovat o to, aby tyto služby byly co nejvíce dostupné a cenově férové, protože v dobrých i horších časech, které jsou nyní před námi, v Plzni držíme spolu. Nechci populisticky slibovat nějaké vzdušné zámky, ale chci zdůraznit to, co v této nelehké době udělat můžeme a co už vlastně děláme,“ přiblížil své priority kandidát na primátora a současný náměstek primátora pro oblast ekonomickou, bytovou a nakládání s majetkem David Šlouf (ODS).

Na jeho slova navázal i lídr za TOP 09 a náměstek primátora pro oblast dopravy a životního prostředí Michal Vozobule: „V Plzni žiji od narození, a vychovávám zde se ženou našeho syna. Proto mi záleží na tom, v jakém prostředí bude on a jeho vrstevníci vyrůstat. Z pozice náměstka primátora jsem měl v tomto volebním období možnost ovlivnit to, jak bude v budoucnu vypadat plzeňská doprava, podařilo se zásadním způsobem posunout výstavbu západního obchvatu, postavit tramvajovou trať na Borská pole, vybudovat nová záchytná parkoviště, ale také začít se stavbou tzv. zelených střech a dalších „zelených“ ploch jako je například nový park Podzemník na Košutce či renovace stávajících parků – Lochotínského parku či parku za Plazou. Kromě fungující dopravy a zelenějšího města mou jasnou prioritou také nadále zůstává dobré hospodaření s dešťovou vodou včetně řešení situace vysychajících Boleveckých rybníků.“

„Naše politika začíná u člověka a chceme řešit reálné problémy lidí tam, kde žijí. Jsme hrdí na naše město Plzeň a chceme, aby se v něm žilo dobře každému bez ohledu na věkovou či sociální skupinu. SPOLU máme připravený program pro každou generaci. Pro rodiče s dětmi plánujeme výstavbu nových mateřských škol a rozšíření stávajících kapacit, myslíme ale i na starší generace, a proto plánujeme výstavbu domu pro seniory,“ uzavřel lídr za KDU-ČSL Štěpán Krňoul.

 

Do Senátu ve volebním obvodu č. 7, který zahrnuje plzeňský obvod Slovany, jižní Plzeňsko a severní část Klatovska, bude kandidovat za koalici SPOLU úspěšný starosta Přeštic Karel Naxera (TOP 09).

 

„Náš senátní obvod zahrnuje kromě plzeňského obvodu Slovany několik menších měst a velké množství malých obcí. Potřeby obyvatel se v každé obci a městě liší, ale zároveň mají řadu problémů společných. To, co je potřeba efektivně a citlivě řešit, je především doprava. V některých obcích na hlavních tazích je situace bez obchvatů neúnosná. Chceme-li, aby náš kraj obstál nejen ekonomicky, ale aby v něm byla dostupná zdravotní péče i školy v dojezdové vzdálenosti pro všechny občany, je nezbytné, aby měl kraj spolehlivou a moderní dopravní infrastrukturu. Pozornost chci věnovat také péči o krásnou přírodu, řeky a lesy, které nejen na Plzni – jihu a Horažďovicku máme. Za zásadní považuji zavádění opatření pro zadržování vody v krajině a udržitelného odpadového hospodářství. Chtěl bych se zaměřit i na problematiku rostoucích cen energií. V těchto oblastech jsem za osm let ve vedení města získal mnoho zkušeností, které bych rád zúročil i v Senátu,“ říká Karel Naxera.

 

   

 

    Eva Šafránková, krajská manažerka TOP 09      

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme