Karel Schwarzenberg a Luděk Niedermayer debatovali v Plzni o demokracii

12. 11. 2019

Debaty nazvané „30 let cesty. Kde jsme a kam dál?“ se dnes v Plzni na Západočeské univerzitě zúčastnili bývalý ministr zahraničních věcí Karel Schwarzenberg a europoslanec Luděk Niedermayer. Diskusi o tom, kam se posunula demokracie v České republice od Sametové revoluce, zorganizoval Akademický spolek studentů politických věd.

V úvodu dostali řečníci prostor, aby zavzpomínali na porevoluční období. „Byli jsme přesvědčení, že pro naši republiku musíme něco udělat a dovést ji na Západ. Dělali jsme chyby, ale když se na to zpětně dívám, tak na to, že jsme byli amatéři, se spousta věcí podařila. Byli jsme oddaní služebníci prezidenta Havla, který měl vizi, což je v politice důležité,“ řekl Karel Schwarzenberg.

Řeč přišla také na hrozby, které dnes ohrožují naši společnost. Europoslanec Luděk Niedermayer varoval před upravováním pravdy ve veřejném prostoru: „Pravda ztratila svůj obsah a stala se nerelevantní. Když jsem ve škole opisoval, dostal jsem pětku. Kdybych mystifikoval o tom, co se děje v ekonomice, prezident Havel by mě nejmenoval členem bankovní rady ČNB. Teď se ti největší lháři dostali na vrchol do prezidentských a premiérských pozic,“ posteskl si europoslanec TOP 09. „To přispívá k rozdělení společnosti. Neschopnost vzájemně se spolu bavit a hledat kompromisy je největší hrozba,“ varoval Luděk Niedermayer.

Závěr debaty patřil zhodnocení toho, co si účastníci debaty před 30 lety od nově nabyté demokracie slibovali. „Doufal jsem, že v naší společnosti nastane větší pocit zodpovědnosti. Naše demokracie trpí tím, že občané necítí zodpovědnost za náš stát, za svou obec. Remcat v hospodě považuji za neúčelné. Co se naopak povedlo, je nástup blahobytu. Když dnes projíždíme našimi městy, vidíme, jak naše země vzkvétá a to mě těší,“ shrnul Karel Schwarzenberg.

 

Eva Šafránková, krajská manažerka TOP 09

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme