Adamová: Novela zákona o sociálních službách zjednodušení nepřinese

9. 1. 2017

Vládou připravovaná novela zákona o sociálních službách rozvoji sociálních služeb nepomůže. Místopředsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová se na tom shodla se zástupci neziskových organizací během její dnešní návštěvy v Plzeňském kraji. Novela, která měla za cíl optimalizaci, zpřehlednění a zjednodušení systému sociálních služeb, jde podle poslankyně zcela opačným směrem.

Již koncem minulého roku jsem se setkala s odborníky a zástupci neziskového sektoru, kteří měli k návrhu řadu připomínek. Podobné připomínky jsem si vyslechla i dnes – zákon je nešťastně připravený, nepřehledný, nejasný a do sociálních služeb pouze vnáší zmatek,“ říká poslankyně Markéta Pekarová Adamová (TOP 09), členka sněmovního výboru pro sociální politiku.

Obrovské množství administrativy a složité financování. To zejména trápí poskytovatele sociálních služeb. Novela, která měla toto odstranit i podle samotných poskytovatelů současný nepříznivý stav nezmění, naopak hrozí zhoršení. Nové administrativní překážky pro poskytovatele sociálních služeb, které novela do praxe zavádí, znemožní rozvoj stávajících služeb a ohrozí vznik nových. Novela například navrhuje nepřiměřeně vysoké sankce, které mohou být pro některé služby likvidační. „Už dnes dochází k častým kontrolám, zejména ohledně financování a ze sociálních pracovníků jsou mnohdy spíše úředníci zatíženi nadměrným papírováním. Na samotnou pomoc klientům tak zůstává čím dál méně času. Budu naléhat na paní ministryni Marksovou, aby novela přinesla skutečné zjednodušení a umožnila tím další rozvoj tolik potřebných sociálních služeb,“ dodává Pekarová Adamová.

Účastníci setkání se také shodli, že by uvítali systém víceletého financování služeb. Ani nedávná změna, kdy financování nově přešlo z ministerstva na kraje, nepřinesla finanční stabilitu a jistotu. Někteří poskytovatelé v Plzeňském kraji byli nuceni své služby omezovat právě z důvodu změny financování

Novela zákona o sociálních službách prošla připomínkovým řízením a nyní by ji měla projednávat vláda. Zatím není zřejmé, kdy se předloha na program jednání dostane.

Eva Šafránková, krajská manažerka TOP 09 Plzeňský kraj

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme