× Pojďte do toho s námi.

Adamová: Novela zákona o sociálních službách zjednodušení nepřinese

9. 1. 2017

Vládou připravovaná novela zákona o sociálních službách rozvoji sociálních služeb nepomůže. Místopředsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová se na tom shodla se zástupci neziskových organizací během její dnešní návštěvy v Plzeňském kraji. Novela, která měla za cíl optimalizaci, zpřehlednění a zjednodušení systému sociálních služeb, jde podle poslankyně zcela opačným směrem.

Již koncem minulého roku jsem se setkala s odborníky a zástupci neziskového sektoru, kteří měli k návrhu řadu připomínek. Podobné připomínky jsem si vyslechla i dnes – zákon je nešťastně připravený, nepřehledný, nejasný a do sociálních služeb pouze vnáší zmatek,“ říká poslankyně Markéta Pekarová Adamová (TOP 09), členka sněmovního výboru pro sociální politiku.

Obrovské množství administrativy a složité financování. To zejména trápí poskytovatele sociálních služeb. Novela, která měla toto odstranit i podle samotných poskytovatelů současný nepříznivý stav nezmění, naopak hrozí zhoršení. Nové administrativní překážky pro poskytovatele sociálních služeb, které novela do praxe zavádí, znemožní rozvoj stávajících služeb a ohrozí vznik nových. Novela například navrhuje nepřiměřeně vysoké sankce, které mohou být pro některé služby likvidační. „Už dnes dochází k častým kontrolám, zejména ohledně financování a ze sociálních pracovníků jsou mnohdy spíše úředníci zatíženi nadměrným papírováním. Na samotnou pomoc klientům tak zůstává čím dál méně času. Budu naléhat na paní ministryni Marksovou, aby novela přinesla skutečné zjednodušení a umožnila tím další rozvoj tolik potřebných sociálních služeb,“ dodává Pekarová Adamová.

Účastníci setkání se také shodli, že by uvítali systém víceletého financování služeb. Ani nedávná změna, kdy financování nově přešlo z ministerstva na kraje, nepřinesla finanční stabilitu a jistotu. Někteří poskytovatelé v Plzeňském kraji byli nuceni své služby omezovat právě z důvodu změny financování

Novela zákona o sociálních službách prošla připomínkovým řízením a nyní by ji měla projednávat vláda. Zatím není zřejmé, kdy se předloha na program jednání dostane.

Eva Šafránková, krajská manažerka TOP 09 Plzeňský kraj

Osobnosti: