Ženíšek: Zůstaňme jednotní a porazme Putina

24. 8. 2022
Právě dnes uběhlo 31 let od okamžiku, kdy Ukrajina deklarovala nezávislost na Sovětském svazu.
Nicméně toto výročí Ukrajinci slaví ve chvíli, kdy jsou jejich svobody a práva ohrožovány stejným nepřítelem jako v minulosti.
"Před šesti měsíci Vladimir Putin napadl Ukrajinu, ačkoli všem lhal a deklaroval, že nic takového nechystá. Válku s námi ale začal mnohem dřív. Někteří to však ani po anexi Krymu nechtěli chápat.
Následující dny ukázaly mnohé o demokratické a svobodné části české společnosti, která se pevně semkla. Hlásným troubám Ruska aspoň na čas došel dech, Evropa zareagovala rychle a rázně a hrdinný prezident Zelenský neutekl, ale začal bránit svou zemi.
Dnes již ruské trouby vyhrávají a i na české politické scéně u opozice tvoří orchestr. Ukrajina se však stále statečně brání, Evropa je pořád víceméně jednotná, ačkoli by dle mého názoru mohla dělat i víc a Finsko a Švédsko jsou před branami NATO. Nebyla a není to lehká doba.
Jsem však přesvědčený, že pokud zůstaneme jednotní, pokud se poučíme z chyb, které jsme udělali a budeme nadále statečnému ukrajinskému lidu posílat zbraně, můžeme přispět k porážce Putina a ubráníme náš svobodný svět. Sláva Ukrajině a sláva všem, kteří jí pomáhají.”

Marek Ženíšek, předseda zahraničního výboru

Štítky
Osobnosti: Marek Ženíšek
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme