Vozobule: Vedení Plzně netransparentně navolilo členy představenstev a dozorčích rad

8. 11. 2022
Sledoval jsem se značnou nelibostí a již i opakovaně komentoval pro média i jinde ostudný postup nové plzeňské radniční koalice při volbě rady města. Byla použita veřejná volba primátora, náměstků i jednotlivých radních. To se nikdy v minulosti v Plzni nestalo. Byla prolomena dobrá demokratická tradice tajné volby. Pod rouškou covidu (sic!) a falešné transparentnosti byla nahrazena volbou aklamací. Evokuje to nesoulad, nedůvěru, potřebu kontroly. Nepřekvapuje mě to u populistických stran, těm to vyhovuje, ale u liberálních stran to překvapí dvojnásob. A že si to vzal za své, navrhl a hájil pirátský lídr v zastupitelstvu je o to absurdnější.
Jenže nová koalice ANO, Pirátů, STAN a PRO PLZEŇ se u toho nezastavila. Toto pondělí rada města ve funkci valné hromady naprosto netransparentně navolila členy představenstev a dozorčích rad pěti městských obchodních společností. Nominace jednotlivých zástupců do těchto orgánů v minulosti vždy příslušela nejvyššímu orgánu městské samosprávy – zastupitelstvu města. Jednotlivé strany tam odkrývaly své karty, navrhovaly jednotlivé kandidáty a vládnoucí většina musela třeba i čelit diskusi o vhodnosti jednotlivých kandidátů, kterou vedla opozice a někdy i koaličních strany. Tohle všechno se současné vedení města rozhodlo naprosto ignorovat. Na mimořádné radě schválilo koaliční nominace, když v dozorčích radách nechalo jen některé z vlastní vůle vybrané zástupce z opozice s tím, že jedno místo připadne stejně jako v komisích a výborech SPD (můžeme si je sice prý vyměnit, ale dopředu jsme své zástupce navrhnout nemohli). Nechme teď stranou, že nepoměr mezi výsledkem koalice SPOLU a SPD se nikde neodráží a je možné se vrátit k veřejné volbě na ustavujícím zastupitelstvu, kde všichni zastupitelé SPD podpořili jednotlivé členy rady všemi čtyřmi hlasy. Celkově lze postup rady hodnotit a silně chápat jako chucpe. Jde o zjevnou neúctu k zastupitelstvu, opozici a i když si to možná nyní neuvědomují nebo nepřipouští, tak i o neúctu k zastupitelům vlastních koaličních stran. Je to prostě a jednoduše ostuda!
A obecně celý postup volby rady, způsob obsazování komisí a výborů a v neposlední řadě i představenstev a dozorčích rad obchodních společností vlastněných městem připomíná, víc než standardní změnu vládnoucí většiny, nenávistnou čistku. A nenávist není nikdy dobrým motorem změn. A přiznám se, že jsem osobně dost rozladěn tím, že se na tomto procesu přímo i nepřímo podílejí kolegové, zástupci jednotlivých koaličních stran, kterých jsem si vždy vážil a od kterých bych to nikdy nečekal. Začíná to fakt bídně…

Michal Vozobule, předseda plzeňské TOP 09, zastupitel města Plzně

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme