Trnka: Stavební akce v prvním městském obvodu

13. 6. 2017

Vážení spoluobčané,

zdá se, že chladné počasí konečně ustoupilo a čeká nás několik „poctivých“ letních měsíců. Teplé počasí s sebou přináší změnu našich šatníků a konec topné sezóny, po zimě se také navyšuje intenzita stavebních prací. Život na našem obvodě v poslední době ovlivňuje (a ještě bude ovlivňovat) několik významných stavebních akcí - ať již přímo na území obvodu, nebo na důležitých plzeňských dopravních bodech.

Je zajímavé sledovat, s jakou intenzitou a s jakým přístupem se na jednotlivých stavbách pracuje. Byl jsem velmi mile překvapen, když jsem na jedné stavbě viděl stavební dělníky pomáhat přecházet seniorům či maminkám s kočárky přes rozkopané koleje v Gerské ulici. Na druhé straně nerozumím tomu, proč byla po celou zimu křižovatka Studentská - Kaznějovská - Komenského průjezdná pouze po linii Studentské ulice. Stavební práce zde žádné neprobíhaly, pro mnoho obyvatel to však znamenalo zbytečné objížďky navíc.

Před zahájením stavby probíhá tzv. stavební řízení. Zde je prostor pro účastníky stavebního řízení, aby se ke stavbě vyjádřili a případně vznesli námitky. Účastníky řízení jsou např. majitelé pozemků sousedících s místem stavby. Účastníci musí být o zahájení stavby informováni, v případě vyššího počtu účastníků však dle našich zákonů postačuje vyvěšení informace na úřední desce. V praxi může jít třeba o panelové domy (a pozemky pod nimi), kde je velké množství spolumajitelů, a tedy i účastníků stavebního řízení. Tito účastníci se o stavebním řízení mohou dovědět pozdě a nemohou již vznést své námitky. Nezbývá než doporučit např. předsedům Společenství vlastníků jednotek průběžně sledovat úřední desku, zda se nechystá nějaká stavba v blízkosti jejich domu.

Opravy stávající infrastruktury jsou o přes potíže a omezení, ke kterým během staveb dochází, nezbytné. Těší mne, že vznikají i smysluplné nové stavby, např. úpravy břehů u cest u Třemošenského rybníku, které rozšiřují možnosti rekreace v našem obvodě.

Přeji vám pohodové léto, třeba právě u Boleveckých rybníků.

Tomáš Trnka, zastupitel MO Plzeň 1, TOP 09

Zpravodaj MO Plzeň 1 Plzeňská Jednička, ročník 24, číslo 3 - červen 2017, str.3

Štítky
Osobnosti: Tomáš Trnka
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme