Strach má dlouhé prsty

1. 4. 2010

Ve středu 31. března podpořila TOP 09 Plzeňského kraje pořadatele Apriliády v Přešticích. Na náměstí vedle pódia vyrostl malý stánek, ve kterém děti malovaly velikonoční vajíčka, soutěžily v obratnosti, rybařily, prostě si užívaly té správné aprílové zábavy. Řada jich odcházela s rozzářenými očky, v rukách balónky a v kapsách bonbóny. Pravda, s logem TOP 09. I stánek nesl označení tohoto politického uskupení.

Na druhé straně náměstí se pohodlně rozložila malá oranžová pagoda, kde se rozdávaly konkurenční oranžové balónky, růže a malé volební programy. Nevedeme konfliktní kampaň a navíc každý ji dělá tak, jak umí. To, nad čím se chci pozastavit, je malé divadelní představení pana Mgr. Petra Fornouze (ODS), starosty Přeštic. Když dvě hodiny po startu Apriliády dorazil, zahájil na náměstí rozhánění „neohlášené volební akce“. Kupodivu ho zanechal klidným oranžový kvartet, v klidu rozdávající instantní volební sliby. Nebohé děti, kreslící velikonoční vajíčka pod barevnými logy TOP 09, a především záplava červenomodrobílých balonků na „jeho“ náměstí jej posléze vedla k výhrůžkám městskou policií a dokonce ukončením celé akce. Jak jsem řekl, nevedeme konfliktní kampaň. Po dohodě s pořadatelem řádně ohlášené akce, jsme odstranili loga TOP 09 z našeho stánku. Upírat dětem balónky a bonbóny jsme však sílu neměli. Růže a letáky na druhé straně náměstí mezitím došly. Naštěstí. Při odchodu z náměstí pan starosta sdělil, že pokud by se akce účastnila i ODS, bylo by vše v pořádku.

Nejmenovaný zdroj časem prozradil, že pan starosta si za trest musel vyslechnout nelichotivé hodnocení své volební „bdělosti“ z úst krajského vedení ODS. Odpoledne vyšlo nad Apriliádou sluníčko, nad přeštickou radnicí se ale zatáhla mračna. Zřejmě mračna strachu ze změny. A strach, jak známo, má dlouhé prsty.

Tomáš Jílek místopředseda KV, volební manažer TOP 09 pro Plzeňský kraj

V Přešticích 31. 3. 2010